voorbeschouwing EuroChallenge GasTerra Flames

Facebooktwitterredditpinterestlinkedintumblrmail

Na een seizoen afwezigheid in Europa gaat GasTerra Flames dit seizoen weer minimaal zes Europese wedstrijden spelen. Tegenstanders zijn Okapi Aalster uit Belgie, Reggiana uit Italie en KTP Basket uit Finland.

De ploeg start met eerst de uitwedstrijd in Belgie en vervolgens Italie. In Belgie stuit de ploeg op de huidige koploper in de Ethias League. GasTerra Flames heeft in de voorbereiding gespeeld tegen vier ploegen. Twee ruime nederlagen en twee kleine overwinningen tegen teams die nu in hun competitie tot de middenmoot behoren. Het niveau lijkt dus iets hoger te liggen. Okapi Aalster heeft twee spelers die tot de top vijf topscorers van de competitie behoren.

Raivio, Butler en Young alledrie Amerikaanse spelers waarbij Young ook nog een Litouws paspoort heeft dragen hun ploeg in punten en rebounds. Young is een opvallende verschijning want met 2.06 meter groot en 116 kilo letterlijk een grote zware jongen. Raivio is niet alleen een hele goede schutter maar kan ook goed strooien met assists. Hun eerste wedstrijd in de EuroChallenge ging verloren tegen Reggiana.

Reggiana is de tweede tegenstander voor GasTerra Flames en is de favoriet voor de eerste plek in de poule. De ploeg behoort tot de subtop in de sterke Serie A. Het heeft een team met veel ervaring. Greg Bunner speelde in het seizoen 2010-2011 bij Benetton Treviso nog mee in de EuroCup Final Four. White heeft zelfs even in de NBA gespeeld en Cinciarini viel afgelopen zomer in Slovenie tijdens het EK op. Hij speelde een fantastisch EuroBasket met Italie. De gemiddelden qua punten liggen niet hoog voor de spelers. White, Cinciarini en Bunner halen alle drie gemiddeld 10 punten per game. Dit geeft misschien ook wel aan dat het een gebalanceerd en sterk team is.

De laatste ploeg is KTP Basket uit Finland en een ploeg waarbij GasTerra Flames de grootste kans maakt te winnen. Ze hebben zich genesteld in de top van de Finse competitie. De ploeg bestaat zoals veel teams in de EuroChallenge uit veel Amerikanen aangevuld met spelers uit het land van het team. KTP heeft met Curry een Amerikaan in huis die beeldbepalend is voor het team en heeft ervaring opgedaan in de sterke Bundesliga. Meest opvallende naam op het roster is Ryan McDade. Deze Amerikaan kwam in seizoen 2004-2005 naar Groningen. In een ploeg van Ton Boot verving hij Nate Fox en mocht tot het eind van het seizoen blijven.

De beste twee ploegen in de poule gaan door naar de volgende ronde. Okapi Aalster en Reggiana zijn de meest logische namen voor kwalificatie. Maar GasTerra Flames is zeker niet kansloos als het in ieder geval tweemaal wint van KTP.