Wilde paarden en schilderijen…

Facebooktwitterredditpinterestlinkedintumblrmail

Als je door een stad loopt waar een groot sportevenement gaande is dan kom je altijd groepje fans tegen. Gisteravond liep ik naar “huis” en stopte er een auto. Deur gaat open en stapt Ricky Rubio uit de auto. In de middag had ik Chedowski al gezien in het enorme winkelcentrum naast Zalgirio Arena.

Vandaag zijn dus de halve finales en het voorstellen van de spelers voor de U18 Allstar game die morgen plaats vind.

Maar voor de media is er vandaag ook wat te beleven. De practice court is niet meer nodig en dus heeft de FIBA de media uitgenodigd voor een potje basketball. Op weg naar het practice court stap ik op zij voor het duo Khryapa en Kirilenko.

Ruim 25 media vertegenwoordigers doen mee en van een hoog niveau. De beste is een Litouwse dame maar zij speelt op hoog niveau betaalt basketball. Sneu is dat een Litouwse verslaggever zijn arm breekt.

De eerste game is tussen Griekenland en Servie maar dat is voor plek vijf in het toernooi. Teodosic, een topper maar mentaal geen topper laat andermaal zien dat hij niet altijd top is. Servie speelt dramatisch en na het eerste kwart is het 34-8 voor Griekenland. Voormalig teamgenoot van Teodosic, Bourousis gaat voorop in de strijd. Teodosic heeft totaal geen respect voor coach Ivkovic. Bevestigd door journalisten uit Servie en in de laatste game van Olympiakos kregen de twee ruzie.

Een Nederlandse coach heeft zich ook al niet heel positief uitgelaten over Teodosic en noemde hem:”een pussy”. Daarnaast gaan hier de geruchten dat Macvan helemaal geen 21 is maar 25. Dit soort geruchten gaan veel rond bij zeer goede jonge spelers.

Dan de halve finales natuurlijk. De hoofdgerecht van de dag. Spanje zou wel eventjes Macedonie kloppen was de gedachte hier. Tot aan de rust was daar geen sprake van. Maar als Navarro 19 punten scoort in een kwart dan ben je lost. Spanje dus weer naar de finale van het EK.

Frankrijk tegen Rusland is de topper op het affiche en dat kwam helemaal uit. Wat een geweldige game met hoofdrollen voor Parker, Kirilenko en Batum. De Fransen blijken uiteindelijk in de titanenstrijd de sterkste en gaan het zondag opnemen tegen Spanje.

Naast het veld is de strijd om de quote van het toernooi ook los gebarsten. Scariolo, coach Spanje, na afloop: “Hij is een meesterwerk. Het is als een schilderij in het Louvre. Hij is ongelovelijk!”.

David Blatt, coach Rusland, kan er ook wat van als die over sterspeler Kirilenko spreekt. “Ben je wel eens een paardentrainer geweest? Andrei is als een mooi wild paard. Hij is op zijn best als die de ruimte heeft en vrij is. Ik probeer hem weinig over basketball te vertellen want dat botst maar wat ben ik blij dat hij aan mijn zijde is!”