De weg naar Istanbul is afgelegd, morgen begint de Final Four echt!

Facebooktwitterredditpinterestlinkedintumblrmail

Het EuroLeague-seizoen kende een spannend verloop en zoals ieder jaar was er een ploeg die voor een verrassing zorgde. Atheletic Bilbao met een aantal ex-Real Madrid spelers haalden de kwart-finales. De verwachting was dat CSKA Moskou wel even een sweep zou uitdelen. Uiteindelijk zijn ze wel de sterksten in de serie.

Olympiakos rekende eenvoudig dankzij vooral Kyle Hines af van Montepaschi Siena. De andere grote Griekse ploeg moest heel diep gaan. De serie tegen Maccabi Tel Aviv was waanzinnig en absoluut de leukste van de vier kwart-finales. Uiteindelijk is het toch Panathinaikos die andermaal in de Final Four staat.

Barcelona had geen enkele moeite met Unics Kazan die ook een goed seizoen hebben gehad in de EuroLeague. Uiteindelijk is het wel weer gevestigde orde die in Istanbul gaan strijden om de titel.

De Final Four wordt afgetrapt door CSKA Moskou tegen Panathinaikos. CSKA Moskou is met Kirilenko, Teodosic, Khryapa en Krstic de grootste kanshebber op de felbegeerde prijs. Maar winnen van Panathinaikos is een lastige opgave. Coach Zeljko Obradovic is de beste coach in Europa en heeft bijna nooit een Final Four waar hij aan deelnam verloren. Zijn onderlinge resultaat tegen ploegen gecoacht door Jonas Kazlauskas is 10 tegen 4. De heren kennen elkaar goed want Kazlaukas heeft twee seizoen Olympiacos gecoacht. Tijdens het reguliere seizoen was CSKA Moskou tweemaal de betere ploegen.

Olympiacos en Barcelona spelen de andere halve finale en deze ploegen waren twee jaar terug in Parijs de finalisten. In die wedstrijd was Barcelona duidelijk veel beter. De coaches hebben elkaar nog nooit getroffen in een Europese competitie. De ploegen zijn ondertussen behoorlijk veranderd en door de komst van Ivkovic lijkt Olympiacos absoluut een sterkere ploeg geworden te zijn.

In 2008 tijdens de Final Four in Berlijn stonden de twee Griekse ploegen ook in de eindronde. De organisatie voelde zich daar erg onprettig bij en de veiligheidsmaatregelen werden aangescherpt. Nu in Istanbul herhaalt zich dit en zal er een behoorlijk armada aan “Polis”-mensen opgetrommeld worden. In Berlijn werd Panathinaikos na afloop van het toernooi gestraft wegens wangedrag en vernielingen van zijn supporters. Het is te hopen voor de club dat dit in Istanbul niet gebeurd. De club heeft namelijk een voorwaardelijke straf gekregen na de ongeregeldheden tijdens wedstrijd vijf in de kwart finale.

Tot slot een aantal leuke feitjes:

CSKA speelt voor de negende keer in de laatste tien jaar in een Final Four, alleen vorig jaar in Barcelona waren ze er niet bij

Zeljko Obradovic is voor de dertiende keer in de Final Four, geen enkele speler, team of coach kan dat zeggen

Juan Carlos Navarro is de all-time scorer in de EuroLeague

Navarro is de enige west-europese speler die EuroBasket, het Wereldkampioenschap en de EuroLeague heeft gewonnen

Olympiacos heeft tot nu toe eenmaal de EuroLeague gewonnen met Ivkovic als coach destijds

Ivkovic was coach van het voormalige Joegoslavie met Obradovic als point-guard

Sarunas Jasikevicius kan de titel opnieuw winnen met Panathinaikos, in het verleden won hij ook al met deze ploeg de prijs maar ook met Barcelona en Maccabi Tel Aviv.

Sarunas Jasikevicius heeft altijd de Final Four gewonnen en is dit jaar de oudste speler in de Final Four met een leeftijd van 36 jaar, daarnaast is hij een ongelovelijke vrije worpen-schutter. Een schotpercentage van 94,9% tijdens Final Fours.