Donar – Apollo

Facebooktwitterredditpinterestlinkedintumblrmail

Ruim twee weken na de originele speeldatum treden Donar en Apollo dan toch aan voor de competitie. Op 7 januari was het de perfecte dag geweest om de nare nasmaak van de bekernederlaag tegen Apollo een beetje weg te spoelen.
De ploeg van Amsterdam is een taaie ploeg voor alle topteams in de DBL. Donar heeft inmiddels al twee keer van ze verloren. In de eerste helft loopt de ploeg dan ook niet zomaar weg. Sterker nog Amsterdam neemt de leiding. Negen punten pakt Amsterdam zelfs.
In de eerste helft komt Donar driemaal op gelijke hoogte. Tjoe de Paula neemt het laatste schot voor de rust en zijn bommetje valt door het mandje. Donar kan na de rust met een voorsprong van 45-42 beginnen.
Apollo heeft een smalle rotatie want vier spelers spelen minimaal 17 minuten in de eerste helft. Hulzebos is zelfs niet van het parket af geweest.

De vermoeidheid en de foutenlast spelen Donar in de kaart. Max van Schaik moet er met nog een halve minuut te gaan ervan. Het is dan 68-56 in het voordeel van Donar. Waar Roye de vorige wedstrijd niet meespeelde zo is hij nu weer lekker op dreef. Al 19 punten na drie kwarten maar hij kan niet voorkomen dat de ploegen bij 68-58 aan het laatste bedrijf gaat beginnen.
Markusse opent de score en brengt het gat weer onder de tien. Apollo Amsterdam is niet zomaar afgeschud. Donar moet dan ook nog eens spelen zonder Bekkering. Hij heeft al vier fouten en mag dus wat rust nemen. Als Apollo terug is tot vijf punten moet ook Dimeo van der Horst op de bank zitten.

Donar raakt vervolgens ook in foul trouble door de vierde fout van Jeter. Cunningham volgt spoedig en zo dus drie man op vier fouten. Donar leidt dan nog wel met 72-64 maar echt soepel en gemakkelijk gaat het niet.

Roye brengt de ploegen terug tot 72-68. Dat gat blijft staan tot vier minuten voor het eind. Verbazingwekkend en bewonderingswaardig hoe Apollo gewoon in de game blijft. Ze blijven gaan en driven.

Jeter moet op 2:50 van het veld af maar de overwinning komt niet meer in gevaar. Roye is voor Apollo met 23 punten topscorer en Dourisseau met 16 voor Donar.

Faydherbe vond het een leuke wedstrijd om naar te kijken maar de mannen in het Oranje waren niet in beste doen. “Ik vind dat ze in een goede wedstrijd onzichtbaar moeten zijn. Inconsequent en neem dan als voorbeeld die call voor flopping. Als coach met een beetje Gronings hart vind ik het leuk dat Groningen heeft gewonnen. Groningen heeft een beter team en sinds de komst van Jeter is het stroeve eraf”, aldus de coach van Apollo.

“Ik baalde vooral van het hoge schotpercentage van Apollo in het eerste kwart. De simpele scores stonden niet in ons gameplan. Normaal gesproken moeten wij beter kunnen verdedigen. Taai team en grote complimenten voor hoe Amsterdam speelt. Voor ons team een goede karaktertest want slechter qua scheidsrechters kan het niet. “, aldus Braal.

De coach legt vervolgens uit dat hij een technische fout zou hebben gekregen vanwege het instrueren van zijn team. “Ik zei tegen ze dat ze rustiger moeten gaan spreken.” Braal verteld vervolgens dat die zich moet inhouden om een tweede technische fout te voorkomen. Gekscherend vult die aan: “ik zou ze bijna te lijf te gaan. Als ik het goed is heb ik eenmaal per jaar de mogelijkheid tot censuur.”