Aris Leeuwarden boekt historische zege in Groningen

De “Derby van het Noorden” wordt gespeeld in een uitverkocht Martiniplaza. De hal die misschien dan toch over een aantal jaren wordt verlaten voor een nieuwe topsporthal in Groningen? De komende tijd zal er meer duidelijk gaan worden over de plannen rondom deze hal met een mogelijke capaciteit van 6.000 mensen.

Voor vanavond is het gewoon op de vertrouwde plek met de welbekende sfeer. De fans hoeven vanavond niet lang te klappen want Donar opent na vijf seconden al de score. Dourisseau wordt foutief afgestopt en scoort middels vrije worpen de eerste punten van de avond.

Nick Masterson schiet de eerste bom raak van de avond nadat Donar twee pogingen niet door het netje ziet gaan. Het zal niet bij die ene bom blijven want Aris Leeuwarden is in de eerste helft hot van ver. Opvallendste schutter van driepunters is Craig Osaikhwuwuomwam. Hij maakt er zelf vier in de eerste helft en zorgt er voor dat Donar constant achter staat in dat eerste kwart.

Dat eerste kwart is bijna een schietfestijn van beide zijden. Hoog tempo maar geen van beide partijen maken defensieve stops. Zo maakt Craig O. een driepunter en eindigt het eerste kwart bij 19-25.

Direct bij de start van kwart twee herhaalt hij het kunstje en is het 19-28. De grootste voorsprong in de wedstrijd. Zes punten op rij voor Donar brengt de spanning terug in de game. Maar de ploeg van Erik Braal heeft moeite om het verre schot weg te nemen uit het spel van Aris Leeuwarden. De ploeg creƫert wel veel kansen maar haalt hier te weinig punten uit.

Na zeven minuten in dat tweede kwart brengt Shane Hammink beide ploegen bij 37-37 op gelijke hoogte. Craig O. maakt vervolgens een dunk en de Litouwer Kumelis maakt de laatste score voor de rust. Donar en Aris gaan rusten bij een tussenstand van 39-40.

Aris Leeuwarden heeft in die eerste twee kwarten 9 driepunters gemaakt uit 13 pogingen wat een percentage van 69.2% is. Donar heeft 19 kansen gehad maar maakt er 6.

Een puntje verschil en de kennis dat Aris Leeuwarden niet zo zal blijven schieten zou kansen moeten geven voor Donar. Het tegendeel is echter waar. Een 5-0 run voor Aris Leeuwarden en het eerste antwoord van Donar is dan een powerdunk van Grant Sitton. Het lukt om de thuisploeg terug te komen tot vier punten. Craig O. maakt ook een hele powerdunk voor zijn ploeg.

De situatie bij 48-56 tekent misschien wel de vorm van Donar op dit moment. Michaels neemt vrije worpen en hij mist de tweede. Tweemaal mag Aris Leeuwarden de aanvallende rebound pakken en vervolgens scoort diezelfde Michaels een driepunter. Hoe kan Aris Leeuwarden uit een gemiste vrije worpen drie schotpogingen realiseren? Zo wordt het 50-59 na drie kwarten en is het gevoel er nog niet in Martiniplaza dat Donar deze wedstrijd gaat winnen.

Direct na het begin van het laatste kwart tilt Aris Leeuwarden de voorsprong naar 11 punten. Ondanks een power dunk van Koenis, twee assists van Slagter kan de thuisploeg niet dichterbij komen. Rond 4:20 voor het einde breekt een hele rommelige fase aan met de meest onbegrijpelijke missers en turnovers. Dat was de fase geweest om terug te komen voor Donar. In dat laatste kwart is wel te zien dat de pijp leeg begint te raken bij de bezoekers. Donar doet verwoede poging door driepunters te schieten om nog dichterbij te komen. De schutter van afstand bij Donar, Teddy Gipson komt uit op 0 raak op 8 schoten. De beste schutter na hem, Grant Sitton, doet het amper beter. “Je krijgt het dan heel moeilijk. Er sluit een bepaalde onzekerheid in het team nadat ze in het begin missen. Het zijn goede open schoten maar ze vallen niet. Bij de rust heeft de tegenstander 70% driepunters en dan weet je dat het een moeizame avond wordt”, aldus Braal.

Darian Anderson stapt van het veld als topscorer met 25 punten.

De driepunters vallen niet en zo gaat Donar in eigen huis ten onder met 61-76 tegen Aris Leeuwarden. De laatste keer dat Aris in Groningen won was tijdens hun eerste bezoek aan Martiniplaza in september 2004. Dat was tevens de allereerste wedstrijd in de eredivisie van Leeuwarden.

“Ik heb als coach van Aris tweemaal in een verlenging hier verloren als voormalig coach van de bezoekers. “, vertelt Erik Braal.

De Belgische coach van Aris Leeuwarden steekt van wal tijdens de persconferentie. “Ik moet nog even wat adem happen. Maar de spelers hebben de opdrachten uitgevoerd in tegenstelling tot de afgelopen weken. Ze hadden de coach in de steek gelaten. Nu hebben ze de opdrachten gedaan die we hadden afgesproken. Ze hebben met een groter hart gespeeld. Maar ik vind wel dat ze hun motivatie moeten aanschroeven bij wedstrijden tegen gelijkwaardiger tegenstanders. Vorig jaar beleefden we als team een soort van ‘Duinkerken’ hier maar toen kwam er 6 juni. Voor Donar is het hun vijftigste game van het seizoen en hun spelers hebben ook maar twee armen en twee benen. De vermoeidheid sluipt wel gewoon in dat lichaam. Ik beschouw ze nog steeds als het team dat de titel gaat winnen.”

“Hele aardige woorden van Tony maar dat was niet nodig. We hebben simpelweg beroerd en belabberd gespeeld. We misten werkelijk alles. Allemaal open schoten in dat eerste kwart. Onze verdediging was bij tijd en wijle goed maar aanvallend de steken laten vallen. Een waardeloze wedstrijd. “, aldus Braal.

Tony van den Bosch verteld vervolgens wat ter sprake is gekomen tussen de coaches tijdens een diner. “Ik heb tegen Erik gezegd dat ze gestructureerd spelen. Vanavond heeft de guerrilla-oorlog het gewonnen van de structuur.”

Woensdagavond wacht Dutch Windmills en Drago Pasalic zal zeer waarschijnlijk niet spelen. Hij heeft last van een rugkwetsuur en het is nog onduidelijk wat de oorzaak en prognose is. Rienk Mast heeft een schouderblessure en Donar zal dus met een kleinere rotatie moeten gaan spelen.