Donar – Egis Kormend

Facebooktwitterredditpinterestlinkedintumblrmail

In de afgelopen dagen laat Braal in de media al weten dat het niet zomaar zal kunnen winnen van het Hongaarse Körmend. De ploeg zal beter moeten spelen dan afgelopen zondag anders is het echt kansloos. De Hongaren zijn afgelopen seizoen als tiende geëindigd in hun competitie. Op papier is het geen Europese hoogvlieger. De ploeg heeft twee spelers in dienst die in het verleden in de Nederlandse competitie uitkwamen. Cole Dickerson en Joshua Duinker die zelfs nog mee heeft gespeeld in het Nederlands team.

De intensiteit waarmee Donar aan de wedstrijd begint is vele malen beter dan tegen Zwolle afgelopen zondag. Brown, Franke en Bekkering dragen het team en zorgen er zelfs voor Donar de leiding neemt in de game.

Na ruim zeven minuten spelen is het gat al 9 punten voor de thuisploeg, 18-9. Yannick Franke heeft dan al 7 punten gemaakt. Donar loopt zelfs nog even uit tot 12 punten. Daarna plaatst Körmend een 8-0 run en wordt de stand weer bijna gelijk getrokken.

Maar de thuisploeg gaat met dezelfde energie door en de tegenstander blijft onsamenhangend basketballen. Daarnaast laten de gasten zich het kaas van het brood eten in de rebound. Donar domineert absoluut op dit punt. Mede hierdoor loopt het gat weer op tot 14 punten en rijst de vraag of men kan winnen.

In de rust is het 45-33 voor Donar en het reboundoverwicht is met 26-12 aanzienlijk. Bekkering domineert onder de borden waar Brown met scores zich laat gelden. Alleen de Kroaat Katura laat zich goed zien.

“We hebben de wedstrijden van hun bekeken en dan zie je dat Perry en Channels hun dragende spelers zijn. Daar hebben geprobeerd een antwoord op te vinden. “, aldus Braal na afloop.

Brown blijft door gaan met scoren in de tweede helft maar hij vind niet zo makkelijk het netje meer. Dat is een logisch gevolg van dat de Hongaarse ploeg meer pressie zet. De nog redelijk onervaren Brown loopt zich daardoor een paar keer vast. Drie turnovers van hem helpen Körmend in het zadel. Van 58-48 gaat het naar 58-54 en begint het billen knijpen voor de fans.

Bij 63-54 gaan de ploegen beginnen aan het laatste kwart. Körmend komt nog terug tot 70-68 op twee minuten voor het fluitsignaal. Maar de ploeg kan niet door drukken en zelfs zonder Brown wint Donar zijn eerste Europese wedstrijd van het seizoen. Een puike prestatie en over de gehele wedstrijd de terechte winnaar.

Coach van Körmend:”zij hebben gewoon terecht gewonnen. De manier waarop je een wedstrijd begint bepaald veel. Dan kom je achter met 15 punten en dan is het in een uitwedstrijd heel moeilijk om terug te komen. Ik vind het wel knap dat mijn ploeg in de tweede helft terug kan komen maar het lukt niet.”

Braal is vrij helder:”als we zo kunnen blijven spelen en nog meer op elkaar ingespeeld raken dan is dit een leuk team om naar te kijken. Het is mooi basketball. We groeven nog wel bijna ons eigen graf door die turnovers. Gelukkig wonnen we uiteindelijk wel.”

Brown was met 25 punten goed op dreef, Franke had 17 punten en Bekkering was misschien wel de man van de wedstrijd. Scorend aanwezig, hield Duinker aardig in de tang en pakte 19 rebounds. Sherman speelde maar 12 minuten. “We moeten een spelen die ongelukkig speelt niet langer ongelukkiger laten spelen. Daar heeft niemand voordeel van. Maar uiteraard heb ik er vertrouwen in dat het goed gaat komen met hem.”