Donar knakt mentaal, Europees seizoen ten einde

De laatste groepwedstrijd in deze poule voor Groningen is uitermate belangrijk. Winnen betekent door naar de vorige ronde. Verlies is eind van het Europese seizoen. Dat laatste zou zeer teleurstellend zijn na de goede jaren in de FIBA Europe Cup.

Aangezien de poule nog niet beslist is heeft de FIBA besloten alle wedstrijden om 18.30 te laten beginnen. Ondanks dat vroege tijdstip hebben veel mensen de weg weten te vinden naar Martiniplaza. De zesde man zal Donar hard nodig hebben want Charleroi is niet zomaar verslagen. De ploeg speelt wisselvallig en is mede daarom wel extra gevaarlijk. In de Spiroudome had Donar geen schijn van kans en verloor met 31 punten verschil.

Sinds die wedstrijd lijkt er wel een opgaande lijn te zijn in het spel van Donar en dan vooral verdedigend. Dat is vanavond ook redelijk voor elkaar. De eerste score is weliswaar voor Charleroi maar daarna neemt Donar de leiding. Het lijkt zelfs al na een paar minuten een gat te kunnen slaan. Maar bij 7-2 vind Anthony Beane het genoeg en gaat zich met het spel bemoeien. De Amerikaan brengt zijn team eigenhandig terug op gelijke hoogte met Donar. Het is dan vooral Hammink die belangrijk is voor de thuisploeg.

Na een boeiend eerste kwart is het verschil vijf puntjes en gaan de ploegen rusten bij 23-18. Hammink en Beane zijn de meest productieve spelers op het veld.

De Belgen scoren direct na de hervatting en als good old Hervelle ook een simpel mid-range shot neemt is het 23-22. Vervolgens scoort Charleroi een makkelijke tip-in na een vrije worp. Een fraaie actie is de alley-oop die door Sharma wordt afgerond. Een moeilijk moment voor de thuisploeg want de bezoekers gaan nu met 25-26 aan de leiding.

Kortstondig genieten de zuiderburen van de voorsprong want Carrington Love pakt een aanvallende rebound en scoort. Dat blijkt het startschot te zijn van een 10-0 run van Donar. Donar komt tot mooie scores zoals de pass van Freeman over het hele veld op Love. Maar ook Koenis heeft een fraaie score na een aanval samen met Love. De Belgen komen amper tot een raak shot en in de rebound hebben ze ook geen overwicht en dat verklaart de stand bij de rust van 37-29.

Na de rust plaatst Donar een 8-0 run en is de wedstrijd bijna in de pocket. Donar is op alle fronten eigenlijk beter dan zijn tegenstander. Maar de ongeplande lange pauze door een kapot reclamebord doet Charleroi goed en vooral Libert. De Belg deed in Charleroi de thuisploeg veel pijn met zijn drie punters. Hij maakt nu ook drie driepunters op rij en brengt het gat terug. Verschil onder de tien punten en Charleroi voert de intensiteit in de verdediging op.

De intensiteit en adrenaline spat eraf als Thomas en Boukichou voor een rebound knokken. Zo erg zelfs dat de heren met elkaar op de vuist dreigen te gaan. Beide heren krijgen een technische fout voor hun gedrag. Het spel gaat verder maar er is nog niet genoeg sensatie geweest in dit kwart. Boukichou moppert dat hij zijn vierde fout krijgt. In de laatste minuten weer een langere onderbreking want coach Sam Rotsaert krijgt een technische fout. Hij begin vervolgens met zijn armen te zwaaien en te provoceren. De scheidsrechter besluit daarop om de man nog een technische fout te geven. Charleroi zal dus verder moeten zonder zijn coach.

Voor Donar is het prettig want de Belgen gaven wat druk en de punten vielen niet zo makkelijk. Maar door alle vrije worpen is het 56-49 aan het eind van dit kwart. Donar haalt heel weinig voordeel uit vier technische fouten voor de tegenstander in dit kwart.
De Amerikaan Beane en Libert proberen de wedstrijd te redden voor hun ploeg. Ze hebben hun team terug gebracht in de game.

Het laatste kwart begint mede door gebrek aan licht in de zaal wat later maar als dat herstelt is gaan de ploegen los voor de beslissende tien minuten. Hervelle maakt een score en Libert kan in de volgende aanval de pass van Hervelle niet afronden. Ondanks dat die mist zit Donar inmiddels in foutenlast. Williams, Hammink en Taylor op vier fouten. Libert maakt een vrije worp en dan is het 56-52.

Anthony Beane is de beste schutter op het veld en in een snelle aanval wil hij een drie punter maken. Maar Love maakt een fout op hem en de buitenkansjes worden verzilverd. Het verschil is minimaal, 56-55. Donar leek de wedstrijd in de pocket te hebben aan het begin van kwart drie. Nu met nog 7:10 te gaan blijkt dat niets dan minder waar te zijn. De bezoekers zijn helemaal opgeleefd en geloven er in.

“Ik zag vanuit de kleedkamer op YouTube dat mijn team met meer energie speelde”, aldus coach Sam Rotsaert.

Beane is de man die ook 56-57 op het bord zet en nu zal Donar karakter moeten tonen. In de volgende aanval van Donar is er niet op tijd een schot en dan maakt Beane een driepunter. Het is dan 56-60 en nog een aanval raak voor de Belgen.

Braal heeft zijn laatste time-out hard nodig want zijn ploeg ziet de wedstrijd uit zijn handen glippen. Iets meer dan vijf minuten te spelen en het is 56-62. Direct na de onderbreking loopt Donar wel een goede aanval totdat Williams Jr. een turnover begaat. Het is dan 56-64. Love brengt de hoop terug maar Charleroi antwoord met een driepunter.

Drie minuten voor het eind moet Vernon Taylor met vijf fouten op de bank plaats nemen. Ongebruikelijk maar toch staan Freeman en Thomas nu samen in het veld. Libert maakt vanaf de vrije worplijn een puntje. Het is 59-67 en 3:03 te gaan. Diezelfde Libert pakt een steal en Schoepen maakt een driepunter. Game over bij 59-70 en Europees seizoen voorbij.

Hammink gaat eruit omdat die een vijfde fout kreeg? De fout bleek aan Koenis toegekend te zijn. Hammink mag dus weer gaan wisselen en Jef de Vries mag weer snel gaan zitten.

Twintig seconden voor het eind moet Boukichou met een technische fout ook de kleedkamer opzoeken. Het maakt voor Donar niet meer uit. Charleroi maakt in de buzzer nog een driepunter en gaat zo met 64-78 ten onder.

Beane wordt topscorer met 27 punten en bij Donar is het Thomas met 15 punten. Een ongelofelijk kwart van 8-29 doet Donar de das om.

“Ontzettend teleurstellend. We speelden in de eerste helft goed dan zie je dat we een goed team kunnen zijn. Maar we knakken in dat laatste kwart. Daar moeten we iets mee. We spelen vooral om niet te verliezen in plaats van om te winnen. Op een cruciaal moment schiet dan die Libert driemaal een driepunter binnen en zakt het vertrouwen weg. We hebben zes vrije worpen door die technische fouten en dan maken we er eentje. Enorm teleurstellend” , aldus Braal.