Donar knokt en wint de vijfde wedstrijd in tien dagen

De vijfde wedstrijd voor Donar in tien dagen. Tegenstander die op bezoek komt is Heroes Den Bosch. De oude ploeg van Vernon Taylor die vandaag ook nog eens zijn verjaardag viert.

Donte Thomas zal vanavond niet deelnemen aan het feestje op het veld. Hij kan slecht lopen door een rugblessure. Hierdoor is Drew Smith starting player geworden bij Donar.

Die Smith is de eerste speler die een driepunter binnen schiet in de wedstrijd. Samen met de punten Williams begint Donar met 5-0 aan de game. Donar is goed in staat om de Heroes Den Bosch in bedwang te houden. Zodanig zelfs dat Donar een gat van tien punten kan pakken bij 4:35 op de klok. Die stand is mede door het werk van Smith tot stand gekomen.

Heroes Den Bosch hebben in dat eerste kwart moeite om te scoren. Ze lopen zich stuk op de verdediging van Donar en raken van buiten niet de open schoten. Twaalf punten in een kwart is natuurlijk niet goed.
Vlak voordat de buzzer gaat wordt het stil in Martiniplaza. Carrington Love valt heel ongelukkig heel hard met zijn voorhoofd op het parket. De guard verlaat met een bloedende neus het veld maar zal wel terug keren. Een bloedneus en een schram onder het oog. Na het fluitsignaal is het dan 21-12 in het voordeel van de thuisploeg.

De start van het tweede kwart begint eigenlijk zoals het vorige kwart eindigde. Opnieuw gaat een speler van Donar heel ongelukkig en hard naar het pakket. Thomas Koenis valt heel hard op zijn stuitje en gaat strompelend en met veel pijn van het veld. Veel spelers van Donar hebben door de drukke week wat pijntjes aldus coach Braal.

Na enkele minuten in het tweede kwart zijn de beide pechvogels weer terug in het veld en zorgen en mede voor dat Donar aan de goede zijde van de score blijft. Bijzonder is het block van Smith op de aanval van Henk Norel. De lange center van Heroes Den Bosch speelt relatief weinig maar verricht wel heel nuttig werk. Maar het is wel te weinig wat Heroes Den Bosch aanvallend brengt en hun achterstand in dit kwart loopt verder op. Na een fraai block en score van Smith is het 40-25 in het voordeel van Donar.

Na de rust komt Donar lang niet aan scoren toe en komt Heroes Den Bosch dankzij een 9-0 run erg dichtbij. Het spelbeeld is inmiddels ook veranderd naar vooral veel missers en fysiek. Fysiek onder het bord en in de aanval is het van beide kanten niet heel fraai. Mogelijk speelt de vermoeidheid de thuisploeg parten. Maar de ploeg van Jean-Marc Jaumin komt terug tot vier puntjes. Een belangrijke speler bij Den Bosch is Wilson maar krijgt aan het eind van kwart drie zijn vierde fout. Dat is een kleine tegenvaller voor Heroes Den Bosch. Zijn ploeg kan niet verder terug te komen en Donar eindigt het kwart toch nog met tien punten voorsprong.

Het laatste kwart vangt aan bij 56-46 en Thomas Koenis valt andermaal op zijn achterwerk. Zijn vrije worpen worden genomen door Williams want de center verlaat het veld andermaal en zal niet meer terug keren.

Een minuut later maakt Henry Caruso een fout op Vernon Taylor en dan slaat bijna de vlam in de pan. De emoties komen er uit en de guard van Donar wordt door zijn teamgenoten tegen gehouden. Uiteindelijk loopt het met een sisser af. Mede door een vrije worp die Taylor vervolgens binnen schiet heeft Donar weer 13 punten voorsprong bij 59-46.

Heroes Den Bosch geeft niet op en mede door een aantal bommetjes knokken ze zich terug. Maar ze hebben ook best wat fouten nodig om Donar te stoppen. Na ruim twee minuten staan de gasten al op vijf teamfouten en dat zou ze best wel eens duur kunnen komen te staan. Donar maakt uiteindelijk relatief weinig gebruik van dit nadeel.

Topscorer Matt Williams maakt vervolgens een driepunter met nog 3:40 te spelen. De stand is dan 69-59 en dat zou in theorie genoeg moeten zijn voor de thuisploeg om de game te winnen. Maar theorie en de realiteit kunnen van elkaar verschillen. Na de onsportieve fout voor McCarthey loopt Heroes Den Bosch weer in. De drie punter van Wilson op 1:30 op het eind maakt het zelfs 71-69. Diezelfde Wilson gaat vervolgens voor een lay-up maar die wordt door Smith geblockt. Love maakt een schot van dichtbij en als Caruso dan een onsportieve fout krijgt is het gedaan met de weerstand. Hammink maakt een vrije worp en Love vervolgens een driepunter. De 8-0 run in de laatste minuut zorgt ervoor dat Donar met 79-69 winnend van het veld kan stappen.

Drew Smith heeft met 15 punten en 11 rebounds een double-double maar zijn teamgenoot Matt Williams is met 20 topscorer van de avond. Bij Heroes Den Bosch is Caruso met 18 punten het meest productief.

“We begonnen niet zo goed aan de wedstrijd. Daar was ik teleurgesteld over. Zeker ook omdat onze open shots niet vielen. Maar we kwamen goed terug in de tweede helft. Maar dit soort wedstrijden zijn een goede les voor mijn spelers. Want we moeten vooral mentaal nog groeien.”, aldus coach Jean-Marc Jaumin na afloop.

Erik Braal is kort van stof maar is vooral trots. “Ik ben trots op mijn spelers. We spelen vijf wedstrijden in tien dagen en hebben allemaal pijntjes. We moesten vanavond echt knokken voor de winst. Mooi om te zien dat we dit nu al kunnen. We kunnen beter spelen maar we knokten. Prachtig. De spelers hadden twee dagen vrij maar dat heb ik verlengd naar vier dagen verlof. Zelfs ik als coach heb nu wat kleine pijntjes.”