Donar opent het bal met een zeer ruime overwinning

Het toetje van het seizoen gaat beginnen met de eerste wedstrijd in de play-offs 2018-2019 tegen Den Helder Suns. Op basis van de vorige ontmoetingen dit seizoen zou de thuisploeg Donar weinig moeite moeten hebben met deze tegenstander. Voordat de game begint worden een drietal seizoensprijzen uitgereikt aan Hammink, Mast en scheidsrechter Sinterniklaas.

Daarna gaat de wedstrijd echt van start en tot 5-5 kan Den Helder Suns volgen. Leon Williams maakt de eerste punten en dan komt de eerste run van 13-0 voor Donar. Het duurt tot diep in dat eerste kwart als Thran de volgende speler is van Suns die tot scoren komt. Het is dan inmiddels al 21-10 voor de thuisploeg. De mannen van Erik Braal geven geen ruimte weg en hebben veel scores punten uit turnovers. Tempo is redelijk en de open schoten vallen redelijk voor Donar. Een aggressieve verdediging hanteren beide teams vanavond niet want Sitton maakt de eerste persoonlijke fout van de game op 1:23 voor het einde van dat eerste kwart. Na tien minuten spelen is het 27-12 voor de thuisploeg.

In het tweede kwart gaat Donar door waar het gebleven was. Scoren, heel veel scores met fraaie driepunters van Mast en Dourisseau. Na vier minuten spelen maakt Lauren 39-14 en breekt de ban voor zijn ploeg. Maar de ploeg uit Den Helder is met acht punten een kwart niet heel productief. Donar is op alle vlakken in control en wint het kwart eenvoudig met 25-8. Donar heeft waarschijnlijk nog niet eerder binnen 17 minuten alle spelers met punten achter de naam gehad behalve Tim Hoeve.

De ploegen gaan rusten bij 52-20 en het lijkt richting een ruime overwinning te gaan voor Donar net als de vorige vier ontmoetingen.

Donar beleeft een minder periode na de rust. De eerste vijf minuten scoren de gasten meer. “Het is goed om te zien dat we er nu doorheen spelen. Ze hebben twee possessions en dan sluiten we het net weer. Eerder in het seizoen bleven we dan daarin en aanmodderen”, aldus Braal.

Na die periode komen de scores inderdaad weer los en mag Hammink in de buzzer 71-36 maken. “Ondanks de kritiek op hem dit seizoen begint hij de laatste wedstrijden beter te spelen. We hebben ook wat dingen rondom hem aangepast om zijn spel beter te laten renderen.” , vertelt Erik Braal.

Shane Hammink maakt ook de eerste vijf punten in het laatste kwart. Donar dubbelt zijn tegenstander zelfs het is de vraag wanneer Donar de 100-punten grens zal passen. Mede door de 9 punten van Hammink en Sitton lukt het uiteindelijk en zo eindigt game 1 in een afgetekende zege. Ondanks dat Den Helder Suns zijn best doet is het verschil simpelweg te groot tussen de teams vanavond.

De wedstrijd eindigt bij 102-51. De bank van Donar maakt de helft van de punten en heeft bijna net zoveel als de tegenstander in totaal. Leon Williams is de topscorer voor de gasten.

“Dit is een oorwassing van het zuiverste soort. Ik heb vanavond een Donar gezien die klaar zijn voor de playoffs en ook mee gaan doen om de titel. Voor mijn jongens geldt dat zij nog simpelweg niet op het niveau zijn. Dat is de stip aan de horizon voor deze jongens van 18 & 19 jaar. Dit is de enige les die je leert. Leren verliezen en daar vervolgens beter van worden. Het zijn simpelweg de harde lessen van topsport”, aldus Peter van Noord.

“Redelijk tevreden en we hebben 35 minuten gefocust gespeeld. Het is een goede start van de playoffs maar de komende wedstrijd op donderdag zal wel anders zijn. “, vertelt Erik Braal na afloop.