Donar wint eerste wedstrijd in de Elite A

Ronde vier in de Elite A voor Donar is opnieuw een thuiswedstrijd. Ditmaal is Feyenoord Rotterdam de tegenstander die begin maart nog een overwinning pakten in Martiniplaza.
Voor Donar zal Damjan Rudez niet meespelen en bij Feyenoord Rotterdam ontbreekt Ordane Kanda nog steeds maar Joonas Lehtoranta zal voor het eerst in Martiniplaza te zien zijn.

In de eerste minuten is het initiatief voor de bezoekers die een kleine 5-0 run maken. Dat gat wordt mede dankzij Lacy weer ingelopen en daarna wordt het een redelijk spannend potje tot de eerste kort onderbreking. Interessant is dat Feyenoord Basketball drie spelers waaronder Mikalauskas 10 minuten laat spelen. Donar kan het ook niet zonder Lacy en Brandwijk want die krijgen ook geen pauze.

Bij 22-23 wordt de game hervat en het is mooi om te zien dat Thomas Koenis voor de thuisploeg weer serieus speeltijd krijgt. Mede natuurlijk door de afwezigheid van Rudez. In die eerste minuten van dat tweede kwart is het vooral een foutenfestival met een serie aan loopovertredingen aan beide zijden en ronduit domme turnovers. Zo is de score na vier minuten spelen 3-2 voor Donar in dit kwart. Kennelijk heeft dat wat frustratie opgeleverd want DaVonte Lacy krijgt een technische fout voor mopperen.

Het helpt zijn ploeg niet echt want Feyenoord Basketball neemt een kleine voorsprong weer. Maar mede dankzij de terug gekeerde Koenis die een fraaie driepunter raakt wordt het verschil kleiner en DaVonte Lacy maakt middels vrije worpen zelfs de gelijkmaker. Zo gaan de ploegen bij 37-37 de kleedkamers opzoeken.

Juan Davids is dan met 15 punten de topscorer voor Feyenoord Basketball and Jarred Ogungbemi-Jackson bij Donar met 8.

Donar hoeft dus nu eens niet in de achtervolging na de rust maar de achtervolging zal toch later dit kwart ingezet moeten worden. Feyenoord Basketball komt scherp uit de kleedkamers en bouwt heel langzaam aan een marge.

De Fin Lehtoranta brengt de marge in de dubbele cijfers met nog drie minuten te spelen in dit kwart. Het is dan 51-61 en dan wordt het gevaarlijk voor Donar. Uiteindelijk staat er een voorsprong op het bord van 13 punten voor Feyenoord Basketball na drie kwarten spelen, 58-71.

Nu moet de achterstand in een kwart in plaats van twee kwarten goed gemaakt worden. In voorgaande wedstrijden bleek Donar daar regelmatig niet toe in staat. Maar vandaag wordt er uit een ander vaatje getapt lijkt het in dat laatste kwart.

De ballen van Feyenoord Basketball vallen nog spaarzaam door het netje en zo kan het dat Leon Williams na vier minuten spelen 72-72 op het bord zet en de teams weer op gelijke hoogte zijn.
Diezelfde Williams schiet daarna nog een paar belangrijke ballen erin. Als Ogungbemi-Jackson er een driepunter in schiet is het 79-74 en zijn de rollen compleet omgedraaid.

Deze klap komen de bezoekers eigenlijk niet meer te boven. In die laatste minuten als dat duidelijk wordt gaat Mikalauskas nog naar de bank voor de zijn vijfde fout. Vanwege commentaar krijgt hij maar dan dus de bank nog een technische fout. Dat zal aan het resultaat niet meer veel veranderen. Donar slaagt dankzij een 29-5 kwart er in om deze wedstrijd te winnen en zo de aanval op hun vierde plek af te slaan.

Juan Davis en Jarred Ogungbemi-Jackson worden beiden met 23 punten topscorer.

Donar vervolgt de Elite A komende zaterdag thuis tegen de Heroes Den Bosch.