Donar wint uiteindelijk na een tumultueus derde kwart, Smith gediskwalificeerd

Ruim 3000 toeschouwers worden omgetoverd tot blauwe kerstmannen dankzij de sfeer actie om iedereen een blauwe kerstmus te geven. Het ziet er leuk uit en Luc Mulder, jarenlang verzorger van Donar, is terug en nu verkleed als blauwe kerstman.

Het is te hopen dat voor Braal en zijn mannen er een leuk kadootje onder kerstboom ligt. In maart ging de ploeg verrassend in eigen huis onderuit tegen Aris Leeuwarden. Tuurlijk, nieuw seizoen en nieuwe teams dus zou Donar gewoon thuis moeten winnen. Zeker als tweede op de ranglijst tegen de ploeg die nog net niet laatste is.

Dourisseau en Thomas zijn nog steeds geblesseerd en zullen dus niet spelen. Daarnaast is er een primair in Martiniplaza. Voor het eerst een wedstrijd met twee vrouwelijke scheidsrechters.

De bezoekers hebben met Idowu een leuke speler die makkelijk en veelt scoort. Donar zal dus goed op hem moeten letten. De inmiddels herstelde Mazurczak doet het ook goed.

Die twee nemen Aris op sleeptouw en in die eerste minuten kunnen de ploegen niet weglopen. Maar halverwege is het dan Donar die een gat maakt. Drew Smith maakt een mooie score en geeft een mooie pass aan Love. Donar met 16-10 los en loopt nog uit naar 20-10. Er is dan nog een minuut te spelen en Donar geeft Aris nog de ruimte om vier punten te maken.

Zo gaan de ploegen bij 20-14 beginnen aan dat tweede kwart. De bezoekers starten direct met een 5-0 run. Donar scoort maar heeft nog maar een puntje voorsprong. Drew Smith probeert dan op een onbegrijpelijk moment een driepunter te schieten. Mislukt en in de volgende aanval van Aris wordt het 25-25. Bij 30-30 een fraaie dunk van Craig Osaikhwuwuomwan. Vervolgens wel een verre bal van Smith. Donar blijft aan de goede kant van de score. De thuisploeg mag met een 37-34 beginnen aan de rust. Williams Jr. en Idowu zijn allebei met tien punten zeer productief.

Drew Smith is de man die hopelijk onbedoeld de hoofdrol opeist in kwart drie. Donar en Aris Leeuwarden gaan gelijk op tot Craig weer een driepunter scoort. Het is dan 42-43 en er breekt een fase aan waarover lang nagepraat kan worden. Eerst krijgt coach Erik Braal een technische fout. Aris Leeuwarden scoort niet maximaal uit deze mogelijkheid maar loopt wel uit naar 42-46. Maar wat daarna gebeurt ziet men zelden in Martiniplaza. De scheidsrechter rent met gebalde vuisten en gestrekte armen richting de bucket. Een diskwalificerende fout en die gaat naar Drew Smith. In een eerder moment had die al een technische fout gekregen. De lange man net weer in dienst van Donar mag zijn spullen pakken en de zaal verlaten.

Andermaal maakt Aris Leeuwarden niet optimaal gebruik van dit buitenkansje. Veel vrije worpen in deze fase mis voor de bezoekers. Maar het gat is wel vijf puntjes bij 42-47. Hammink en na een steal zet Taylor de score 49-51 op het bord en zo komt er een eind aan een tumultueus derde kwart.

Het laatste kwart begint direct met een onsportieve fout voor Matt Williams. Een steal plus dunk van Craig O. zorgt voor een 49-55 voorsprong voor Aris Leeuwarden. Maar dan blijkt het voorbij te zijn. In de volgende negen minuten recht Donar zijn rug en gaat er voor.

Donar scoort na een fraaie fast break en Hammink maakt hele belangrijke punten waaronder een driepunter voor de thuisploeg. Donar weer aan de leiding bij 56-55. De ploeg speelt weer met meer energie in de verdediging. Aris Leeuwarden speelt minder goed samen en zo ontstaan er kansen. De Amerikaan Vernon Taylor schiet tweemaal in deze periode een driepunter binnen en dan is de wedstrijd gespeeld. De topscorer voor Aris Leeuwarden Mazurczak maakt de laatste score van de game.

De thuisploeg wint met 73-63 en mag de kerstman bedanken voor het kado. De tegenstander heeft lang veel weerstand geboden en bewees zichzelf geen goede dienst met zeven gemiste vrije worpen. Het grote verschil tussen ploegen zit vooral in het percentage driepunters. Donar komt tot 35% maar Aris Leeuwarden komt tot een schamele 3 uit 20 pogingen oftewel 15%.

Matt Williams jr. wordt met 18 punten topscorer van de wedstrijd.