Donar zet grote stap richting kwart finale in Europe Cup!

Na negen jaar bereikt een Nederlandse ploeg weer de playoffs-fase van een Europees toernooi. Landelijke media bezoeken Donar gisteren voor een reportage en interviews. De wedstrijd leeft ook onder het publiek want Martiniplaza is weer helemaal uitverkocht.

Tegenstander in deze serie is Cluj-Napoca uit Roemeniƫ. De Roemenen zijn in de tweede ronde van Europe Cup tweemaal ten onder gegaan tegen Donar.

Vanavond is het weer een ander Cluj-Napoca wat Donar tegenover zich zal hebben. Rasic en Barro waren in die laatste ontmoeting er niet bij.
Rasic en Barro behoren tot de starting five die het gaan opnemen tegen de thuisploeg. Die starting five van Cluj heeft een goede start. Ze pakken snel zeven punten voorsprong (3-10).

“Wij begonnen nerveus aan de game en onze verdediging was niet goed”, aldus Braal over die opening van de game.
De mannen van Braal vechten zich vervolgens terug in de game maar het gat is pas gedicht bij het eind van het eerste kwart. Donar heeft moeite met de verdediging. Spannend is het zekers maar nog niet fraai.

In het tweede kwart kantelt de wedstrijd. Donar krijgt een beetje meer ruimte en het tempo in de aanval gaat omhoog. Gevolg is weer snelle en lange aanvallen van de ploeg. Tot halverwege het kwart kan Cluj-Napoca nog volgen maar dan zet Donar een 9-0 run neer en slaat het definitief een gat. Het is 42-30 als de ploegen gaan rusten.

Opvallend verschil tussen de ploegen is het grote verschil in punten van de bank. De startende spelers bij Cluj-Napoca hebben in het eerste kwart ook opvallend lang in het veld gestaan. De wisselspelers van Cluj brengen minder dan die van Donar. Ook qua rebounds is het gat al vrij groot in de rust.

Halverwege het derde kwart heeft Donar het gat vergroot naar achttien puntjes (62-44). De bezoekers beginnen net zoals de vorige wedstrijd fysieker te spelen. Dat draagt niet bij aan de kwaliteit van de game maar is goed voor de thuisploeg. Gipson laat in dat derde kwart weer zien dat die nog steeds kan schieten. Driemaal op rij een driepunter en zo blijft Donar ruim leiden. Diezelfde Gipson maakt de laatste score in het derde kwart en dan staat het 79-55 voor Donar.

In het laatste kwart heeft Cluj het rebounden en teamspel opgegeven en bestaat het spel vooral uit driepunters proberen te schieten. “Onze verdediging is er op gericht om iets weg te nemen. Vervolgens zie we dan dat ze meer 1 tegen 1 gaan spelen”, vertelt Braal na afloop.
In de verdediging geeft het Donar ook alle ruimte en zo loopt het verschil nog verder op. Halverwege het laatste kwart leidt Donar met 91-61 en is die kwart finale Europe Cup zo goed als in de pocket.

Donar gaat door de 100-punten grens en zit in een goede uitgangspositie voor de kwart finales van de Europe Cup.

“Wij waren niet voorbereid op de game, fysiek als mentaal. Ze hebben ons op alle vlakken verslagen. We komen uit een moeilijke periode.”, aldus coach Cuic.

Het start van de persconferentie liet even op zich wachten. “Wij hadden als team een gesprek in de kleedkamer. Niet alleen over basketball en we dit mag ons als team niet weer gebeuren. Onze excuses voor het wachten”, verteld Rasic.

“De eerste helft hebben we gewonnen maar er is nog een helft te spelen. We hebben goed gespeeld maar we zijn er dus nog niet”, aldus Pasalic.
Braal begint zijn verhaal ook hiermee. “We hebben een goede wedstrijd gespeeld maar dit is nog maar de eerste helft. Dus dat zegt verder nog helemaal niets. “