EuroLeague Final Four halve finales

Facebooktwitterredditpinterestlinkedintumblrmail

Wat een fantastische avond was het in Sinan Erdem Sport Salon. Veel publiek waarbij niet alle stoeltjes bezet waren. Gedurende de dag al veel fans gesproken in de stad en ook veel liefhebbers uit Italie en Duitsland aanwezig.

Waarom is basketball zo leuk? Het kan zo onwijs spannend zijn en ook al leidt je met veertien punten na het 1e kwart de wedstrijd is dan nog lang niet gespeeld. Dat heeft Panathinaikos vanavond weer mogen ervaren. Ze slaan snel een gat wat in het tweede kwart wordt goed gemaakt door CSKA Moskou.

Daarna is het twintig minuten een close game waarbij zelfs een verlenging in de lucht hangt. Captain Diamantidis laat de bal lopen en daarmee verliezen de Groenen met twee puntjes van CSKA Moskou.

Jonas Kazlaukas mag na lange tijd weer eens een overwinning ten koste van Obradovic noteren. De beste coach van Europa gaat geen negende titel aan zijn palmares toevoegen. Jasikevicius verliest voor het eerst een Final Four. Hij was wel super heerlijk aan het ballen en laat zien dat je zelfs op 36-jarige leeftijd een rol van betekenis op topniveau kan spelen. Gemiddeld goed voor 6 punten per game nu in de halve finale stopt de teller bij 19 punten.

Tegenover Diamantidis en Jasikevicius kunnen namen als Teodosic en Kirilenko gezet worden. Aangevuld met zeer sterke center Krstic en talent Shved. Die laatste schiet de bal voor het laatst door het netje. Na een verloren seizoen 2010-2011 staat CSKA weer in de finale.

Door naar wedstrijd twee tussen Olympiakos en FC Barcelona. De finalisten van 2010 in Parijs staan weer tegenover elkaar. Gedurende het reguliere seizoen hebben ze elkaar niet getroffen. In Parijs was het destijds een eenzijdige wedstrijd waarbij Olympiakos niets in te brengen had behalve hoogstandjes van Teodosic en Linus Kleiza.

Net als de andere halve finale neemt de Griekse ploeg direct een voorsprong. Een voorsprong die niet verder oploopt dan acht punten. De voorsprong komt in eerste instantie vooral omdat FC Barcelona Vassilis Spanoulis niet kan afstoppen. Deze ex-Nba’er die ooit in Groningen speelde met Maroussi scoort zo makkelijk en vanuit alle hoeken en gaten.

Onzichtbaar is de grootste naam bij FC Barcelona, namelijk La Bomba oftewel Juan Carlos Navarro. Het zijn vooral de centers die veel punten scoren aan Spaanse zijde. Dat blijft de gehele wedstrijd zo. Een wedstrijd die op een moment na van begin tot eind wordt geleid door Olympiakos. Maar opvallend genoeg verslaat Barcelona de Grieken wel in rebounding en vooral aanvallende rebounds. Vlak voor het eindsignaal zit er toch nog een verlenging of kanteling van de wedstrijd in maar het lukt niet meer. Olympiacos mag zich weer opmaken voor een finale.

Opvallend is dat de coach van CSKA Moskou hiervoor coach van het Griekse nationale team was en daarvoor coach van Olympiacos. Ivkovic was in het verleden coach van CSKA Moskou en bereikte toen ook de finale van de Final Four.

Milos Teodosic gaat met zijn Russische ploeggenoten het opnemen tegen zijn oude teammaatjes. De Servier vertrok bij Olympiacos mogelijk vanwege financiële redenen maar ook omdat hij het niet kan vinden met Ivkovic.

Voor veel spelers van CSKA Moskou is het niet de eerste finale. Khryapa, Kaun en Siskausas hebben er al veel gespeeld. Krstic en Kirilenko daarintegen niet maar die hebben een groot deel van hun carriere ook in de Verenigde Staten doorgebracht.

Het zal andermaal een spannende strijd worden. De fans hebben in ieder geval een geweldige avond gehad. Laten we hopen dat het zondag net zo wordt. Dan weten we waarom basketball zo leuk is!