EuroLeague Symposium: interessante uitspraken

Facebooktwitterredditpinterestlinkedintumblrmail

Op de vrije dag voor de ploegen tijdens de Final Four in Madrid is er het EuroLeague symposium. Thema ditmaal is het 50-jarig bestaan van de Europese competities. Gisteren tijdens de pauze tussen de halve finales was hier een presentatie van in de hal. Vandaag dus een symposium met zes sprekers.
Borislav Stankovic: voormalig voorzitter FIBA Europe
Eduardo Portela: voorzitter van de Uleb en de Spaanse competitie ACB
Shimon Mizrahi: al 40 jaar clubvoorzitter Maccabi Tel Aviv
Dejan Bodiroga: voormalig topspeler en huidig manager Lottomatica Roma
Aito Garcia Reneses: coach DKV Joventut en won drie weken geleden de Uleb Cup 2008
Sergio Scariolo: coach Unicaja Malaga en wasvorigjaar de jongste coach tijdens een EuroLeague Final Four
De meest interessante uitspraken worden per persoon benoemd.
Borislav Stankovic: een grote vooruitgang en verandering is dat men verplicht is tegenwoordig om binnen te basketballen. Neem als voorbeeld de Franse club Pau Orthez, & 39s ochtends gewoon een groentemarkt op het plein en dan in de namiddag werd er op hetzelfde plein gebasketbald.
Eduardo Portela: er is een crisis gaande in de NBA. Op verschillende vlakken gaat het niet goed met de Amerikaanse competitie. Allereerst de teruglopende bezoekersaantallen, daarnaast komen er te weinig spelers van eigen bodem nog in de competitie terecht. De doorgroei vanuit het college basketball komt tot stilstand. Dit is ook de verklaring waarom het aantal spelers van buiten de VS elk seizoen groeit.
Shimon Mizrahi: een verandering die heeft plaats gevonden is de introductie van cheerleaders, muziek,schotkloken de driepuntslijn. Deze elementen hebben het spel versneld maar ook de belangstelling voor de game vergroot. Waar eerst een eis was van 5.000 zitplaatsen in een arena is het nu in veel gevallen al 10.000.
Dejan Bodiroga: het spel is dusdanig veranderd dat het nu een teamspel is geworden. Vroeger waren er spelers die 40 punten maakten. Tegenwoordig niet meer en die tijd was het ook ondenkbaar om naar de Verenigde Staten te gaan om in de NBA of college te spelen.
Aito Garcia Reneses: een kleine demonstratie van de coach van hoe men vroeger vrijeworpen gooide was hilarisch om te zien. De techniek die men gebruikte was vergelijkbaar met korfbal. De grootste verschillen tussen nu en het verleden is de toegenomen verdediging en het meest cruciale ismeer teamspel. Reneses vindt dat de marketing invloed in de NBA te groot is geworden maar erkent wel dat de Europese competities niet de NBA kunnen inhalen op het gebied van marketing en budgettaire kracht.
Sergio Scariolo: De coach van Unicaja Malaga laat een filmpje zien met hierin een aantal voorbeelden hoe groot de afstand was tussen aanvaller en verdediger vroeger en nu. Daarnaast is het verschillende in fysieke toestand van de spelers overduidelijk. Vroeger vrij ongespierde spelers en tegenwoordig is het een en al spierballen. Het filmpje laat ook een aantal zeer interessante statistieken zien. Zoals bijvoorbeeld speeltijd van de belangrijkste spelers in een team. In het verleden was dat 35 minuten, in Nederland nog steeds heel normaal, maar die tijd is gereduceerd naar ongeveer 26 minuten. Bij de topteams was de speeltijd tussen starters en bank vroeger een 78/22 procentsverhouding. Tegenwoordig is het gelijk en het de meest bijzondere statistiek is die van het gebruik van de pick&roll. In het verleden nooit toegepast en nu heel vaak. Sergio Scariolo verwacht door de introductie van de nieuwe spelregels in 2010 dat het de 1-tegen-1 acties zullen toenemen want er zal meer ruimte zijn voor penetratie, de low post-positie gaat belangrijker worden in zijn ogen.