EuroLeague Top16 preview

Facebooktwitterredditpinterestlinkedintumblrmail

Zo het nieuwe jaar is aangebroken en tijd om de balans op te maken over de groepsfase van de EuroLeague. De fase is afgesloten en fans hebben mogen genieten van talloze mooie wedstrijden met bloed, zweet en tranen.

De groepsfase die nu blijkt amper is benvloed door de competitievervalsing die is opgetreden door de NBA-spelers die even kwamen overwaaien vanwege de lock-out. Door deze spelers kwamen er mogelijk meer mensen naar de wedstrijden. Nu de lock-out voorbij is zijn er nog maar amper NBA-spelers over.

In Moskou presenteerden men vrijdag het als groot nieuws dat Kirilenko blijft. De power forward kon nergens in de Verenigde Staten een contract tekenen wat hem aansprak. Zelfs niet bij de Nets die het eigendom is van een Rus. Kirilenko blijft bij CSKA Moskou en daarmee blijf ik bij mijn voorspelling dat CSKA Moskou een van de teams zal zijn in de Final Four. Er zijn eigenlijk nog maar twee plaatsen te vergeven want als FC Barcelona het niet redt dan is dat echt een waanzinnige verrassing.

Voorafgaand aan het seizoen schreef ik over de Griekse ploegen die langzaam in verval raken. Ondanks dat de twee ploegen door zijn naar de Top16 wint bijvoorbeeld Panathinaikos steeds moeilijker zijn wedstrijden en vind je op andere websites ook al analyses van dat het minder gaat.

Ze gaan vast nog een eind komen net zoals Olympiakos maar de Final Four lijkt een moeilijke opgave te gaan worden.

Zo gaat het in Israel ook niet voor de wind. Maccabi Tel Aviv begon uiterst moeizaam. Verhalen doen de ronde dat Papaloukas uit de gratie is bij David Blatt en dat Desmond Mallet is aangetrokken om dat op te vangen. Daarnaast ontbrak scorend vermogen en heeft mijn T.J. Ford terug gehaald. Versterkingen die het team veel goeds hebben gedaan en in Group H zullen ze waarschijnlijk plaats twee gaan pakken.

De Turkse ploegen doen het uiteindelijk toch beter dan mijn verwachting. Alle drie hebben ze de Top16 gehaald en wat zou het mooi zijn als er een deFinal Four in Istanbul haalt. De kansen daarvoor zijn zeker aanwezig. De Spaanse teams zijn ook in grote aantallen aanwezig in de Top16.

Bilbao is daarbij de verrassing. Zij zitten in de Spaanse poule, Group F, met maar liefst drie Spaanse ploegen. Na deze fase is het geluk voor Bilbao maar ook Unicaja waarschijnlijk voorbij. In Vitoria kwam de nederlaag in ronde 10 hard aan. Voor Ivanovic wordt seizoen 2011/2012 het laatste indien hij dit seizoen geen prijs pakt. Na de landstitel in het eerste seizoen zijn er nog amper prijzen gewonnen. Het tijdperk Splitter/Scola is definitief ten einde. Huertas is vertrokken naar Barcelona en voor de fans is het jammer dat ze Teletovic niet meer in actie zullen zien in de EuroLeague.

Persoonlijk vind ik het jammer dat Brose Baskets Bamberg het net niet heeft gered. De ploeg die eigenlijk al een paar seizoenen de Duitse competitie domineert slaagde er niet in. Zalgiris Kaunas pakte nog een ticket voor de Top16. De club waarvan de voorzitter zwaar onder vuur ligt.

Op 18 januari begint het spektakel weer en direct een paar toppers op het programma. De twee mooiste affiches zijn waarschijnlijk Olympiakos CSKA Moskou en Unis Kazan tegen Fenerbahce.

Veel plezier gewenst in 2012 met het bekijken van EuroLeague-wedstrijden!