GasTerra Flames – Bergen op Zoom

De play-offs beginnen hun tol te eisen want het aantal spelers met pijntjes en blessures neemt toe. Aan de zijde van Bergen op Zoom doen Brian Defares en Ties Theeuwkens niet mee en de Groningse formatie mist andermaal Matt Haryasz. Daarnaast heeft Steve Ross flink last van zijn enkel en zijn Matthew Otten en Jason Ellis zeker niet pijnvrij. Deze wedstrijd kan matchpoint betekenen of de serie weer spannend maken.

GasTerra Flames beginnen goed aan de wedstrijd en zeker het eerste kwart hebben ze geen enkele moeite met hun tegenstander. De rotatie in het team van de WCAA Giants is door de afwezigheid van Defares en Theeuwkens wat anders en Matthijs Hak is nu onderdeel van de rotatie. Halverwege het kwart een 7-0 run en nog enkele scores zorgt voor een kwartstand van 24-15. De onsportieve fout van Faris, een terechte, is zijn eerste en zal niet de enige blijven.

Bostain schiet na drie minuten in het tweede kwart 33-17 op het bord. De grootste voorsprong in de wedstrijd en spoedig zal het goede spel van de GasTerra Flames verdwijnen. Het verschil zou groot genoeg om de wedstrijd winnend af te sluiten. Weliswaar krijgt Kimbrough nog een onsportieve fout maar daarna begint de vechtmachine van coach Erik Braal op stoom te komen. Pijntjes en vermoeidheid worden overwonnen en stapje voor stapje komen de gasten dichterbij. Als de rust aanbreekt zijn er al zeven punten van de achterstand afgesnoept.

Ik zag in de eerste helft al tekenen van dit gaat niet makkelijk worden. Het beviel me totaal niet. Zelfs het eerste kwart was niet goed, aldus Marco van den Berg.

Na de onderbreking wordt het ook niet makkelijk want er zijn maar luttele minuten verstreken en WCAA Giants staat op voorsprong. Sally maakt 47-48 en dan is er een run gemaakt van 6-18 in vier minuten tijd. Daarna gaan drie aanvallen de mist in op een manier waarover Braal al eerder opmerkingen over heeft gemaakt. Geen rust in de aanval en te snel willen scoren. Rust in je hoofd, noemde hij dat na wedstrijd twee.

Het lukt de WCAA Giants hierdoor niet om de voorsprong over de tien punten te halen. GasTerra Flames kan nu nog een beetje in het spoor blijven. Op anderhalve minuut voor het einde gebeurd er iets wat niet vaak voorkomt. Een speler krijgt zijn tweede onsportieve fout en het gaat hier om Daniel Faris.

Tweemaal onsportief is diskwalificatie en dus het veld ruimen. Daarnaast zal hij zaterdag geschorst zijn en gezien zijn tweede overtreding is dit een veel te zware straf. Nu we zaterdag Faris moeten missen levert dat ons een nieuwe handycap op. Mogelijk speelt Defares dan wel weer, aldus Erik Braal.

Kansen genoeg om de wedstrijd te beslissen in het laatste kwart voor Bergen op Zoom maar weer lukt het net niet. Een puntje is het nog maar met ruim twee minuten te gaan. Tim Blue, voormalig speler Bergen op Zoom, staat op en met een hand in zijn gezicht schiet hij een driepunter binnen. Ik werd gek want dacht dat ik er een fout op mij werd gemaakt, aldus Blue. Blue zal uitgroeien tot matchwinner op veertig seconden voor het einde herhaalt hij het kunstje. Dat betekent 81-76 voor GasTerra Flames en de derde overwinning en dus het matchpoint is binnen.

Ik ben blij met Blue. He saves the day zoals men dat zegt, verteld de winnende coach. Erik Braal en zijn team waren nog dichter bij een overwinning dan dinsdag. Fantastische ambiance weer, het was genieten op mijn stoeltje. Nu was het ook leuk om hier te spelen en ik ben ontzettend trots op mijn team. Met de rug tegen de muur en dan zo spelen. Het is een overwinning op onszelf.