SuperCup 2018-2019

Facebooktwitterredditpinterestlinkedintumblrmail

Na twee thuiswedstrijden in de voorrondes voor de Champions League mag Donar nu aantreden tegen ZZ Leiden voor de Super Cup. Waar Donar klaar is met de voorrondes zit ZZ Leiden precies midden in een serie. Zal het reizen en deze wedstrijd tegen Kapfenberg een nadeel zijn voor de bezoekers?

Donar speelde in de series tegen Pristina en Fribourg nog niet het spel wat we gewend zijn na het fantastische laatste seizoen. Er is duidelijk nog werk aan de winkel voor Braal en zijn mannen.

Twee teams die nog niet geheel in vorm zijn kan altijd een verrassende winnaar opleveren in de Super Cup. Dat hebben we gezien in het vorige seizoen waar Landstede Zwolle de beker mee naar huis mocht nemen.

Deze Super Cup gaan de teams gelijk op tot 5-5 want dan is het Thompson die zich nadrukkelijk laat zien. Hij zorgt er voor dat ZZ Leiden een voorsprong pakt van maximaal 12 puntjes. Aan de zijde van Donar is het Wall die wat terug doet. In die beginfase is Donar heel slordig en heeft ZZ Leiden het betere spel.

Na een zeer productief eerste kwart van 20-32 start Donar goed het tweede kwart. Na twee minuten in dit kwart is het gat terug gebracht tot vijf puntjes. ZZ Leiden neemt daarna weer een run. De teams sluiten het kwart af bij 36-44. Opvallend is dat op basis van de veldscores het gelijk zou staan maar Leiden heeft nog acht vrije worpen raak geschoten tegenover geen enkele schotpoging voor Donar.

Good old Teddy Gipson begint als guard na de rust. In ruim twee minuten laat die weer even zien dat hij zelfs op zijn leeftijd nog goed mee kan. Vijf puntjes op rij voor hem waardoor Donar nog vier punten achter staat.

Dunk voor Koenis brengt de spanning geheel terug bij 45-47. Martiniplaza leeft helemaal op en gaat achter het team staan. Sitton verkleint de achterstand middels een driepunter zelfs tot een enkel puntje bij 48-49. ZZ Leiden gaat in de tegenaanval en De Jong probeert een driepunter binnen te schieten. Zijn schot wordt geblockt en in de transitie legt Sitton nogmaals aan voor een bommetje. Raak en Donar leidt voor het eerst deze game met 51-49.

Het blijkt een korte opleving te zijn want na 54-53 neemt ZZ Leiden weer het voortouw. Zes puntjes op rij voor het team van Franke en zo gaan de teams uiteindelijk het laatste kwart beginnen bij 56-61.

Arvin Slagter maakt na twee minuten de 61-61 en dan mag Thompson aanleggen van de vrije worplijn. Hij benut deze buitenkansjes en het is 61-63. Gipson mag even later met een bloedend gezicht het veld verlaten na een ongelukkige botsing.

Thompson verspeelt de bal en in de transitie gaat Hammink voor een coast-to-coast score maar dat lukt niet. Hij mag wel aanleggen voor twee vrije worpen maar maakt er een.

Donar aan de vrije worplijn is een zeldzaamheid deze wedstrijd. Slagter maakt het vanaf deze lijn 67-67 op 4:46 van het einde.

Wall maakt het vervolgens 69-67 van maar dan scoort de niet te stoppen Thompson. Hij maakt ook een fout en dat is de vijfde teamfout voor ZZ Leiden. Jobi Wall maakt vervolgens twee puntjes.

Deze eindfase van de wedstrijd is qua spel niet het beste maar er is wel een heerlijke spanning. Beide teams schieten airballs en zo blijft het 71-69 en nog ruim een minuut te spelen. In de volgende dertig seconde volgt geen score. Donar balbezit en nog 0:35 te gaan en dus de bal door het netje laten gaan betekent winst. Slagter doet het en schiet een bommetje binnen waarmee de Super Cup 2018-2019 naar Donar gaat.

Thompson is aan de kant van ZZ Leiden met 21 punten de absolute topscorer. Wall is dat voor Donar met 15 punten.

Zo keert de Super Cup na een jaar afwezigheid terug in Groningen en is de eerste officiƫle prijs van het seizoen binnen.

“Wij spelen nog niet goed. Dat is duidelijk maar wij knokken en vechten wel. Als het niet mooi kan dan moet het maar op deze wijze”, aldus de winnende coach Erik Braal.