basketball in europa

Het basketball in Europa is eigenlijk weer voorbij voor dit seizoen. BasketBalNieuws.nl was aanwezig bij de finale in Nederland die gewonnen is door EiffelTowers en vorige week bij de finale om het Franse kampioenschap tussen Nancy en Le Mans. Een zeer spannende wedstrijd in een uitverkocht sportpaleis Bercy met 14.000 toeschouwers. De favoriet Nancy leidt tot aan het vierde kwart. Een gaatje van 2 punten bij de start van het laatste kwart maar dan slaat Le Mans zijn slag. Uiteindelijk wint de ploeg uit Le Mans met 88-93 en is het na jaren weer kampioen. In Duitsland is Keulen kampioen geworden door te winnen van Alba Berlin. De halve finale series waren zeer interessant. Alba Berlin speelde tegen debutant Eisbaren Bremerhaven en Bamberg tegen Keulen. Een duel tussen Keulen en Bamberg liep helemaal uit de hand en Bamberg eindigde met vier spelers. Alba Berlin stond dit jaar alweer voor de derde maal op rij in de finale. Belgie kent een roerig seizoen met het verdwijnen van Vilvoorde. Bree de landskampioen van 2005 die bijna van het toneel zou verdwijnen. Charleroi wat zijn coach in januari ontsloeg en waar Oostende en Bergen de finale om de titel speelden. Na een aantal jaren is de titel weer terug bij Oostende die Bergen met 3-1 versloeg in de finale. Bergen een club waar Young voor hij naar MPC Capitals kwam zou gaan spelen. De Spaanse ACB kent een viertal clubs die in de Euroleague spelen en twee ervan haalden de Final Four in Praag. Barcelona en Tau maar geen van beiden haalden de finale. De andere topteams in Spanje zijn Malaga en Real Madrid. Ondanks dat Malaga een topclub is, is het nog nooit kampioen geworden van Spanje. Dit seizoen speelden ze de finale tegen Tau en na een spannende serie heeft Malaga nu zijn eerste landstitel binnen. Net zoals in Spanje heeft Italie vier plaatsen in de EuroLeague maar geen club haalde de Final Four. Bologna en Treviso kwamen ver maar niet ver genoeg. De Nederlander Mike Nahar speelde met zijn debuterende Bamberg in dezelfde poule als Treviso. Bologna vier jaar terug de winnaar van de Euroleague. Deze twee ploegen speelden ook de finale om het Italiaanse kampioenschap waarbij Treviso zegevierde. Treviso was sinds 2003 geen kampioen meer geworden. De competitie in Servie is uitgelopen ook een grote rel. In een van de wedstrijden uit de finale reeks liep het uit de hand. Flinke rellen waarbij meer dan 20 supporters en agenten op de intensive care terecht kwamen en even zoveel bij de eerste hulp. Een totale chaos maar na de serie kon Partizan Belgrado zich kronen als kampioen. De laatste kampioen van Servie & Montenegro vanwege de splitsing van het land. Angelo Flanders heeft in Oostenrijk met Gmunden de titel behaald. Een teamgenoot van hem is oud MPC Capitals speler Gary Buchanan. Het team wordt al twee seizoenen gecoachd door ex-Den Helder coach Bob Gonnen. Israel heeft een aardige competitie maar er is een club die eigenlijk altijd wint. Maccabi Tel Aviv is van de 42 seizoenen er 41 keer kampioen geworden. Daarnaast is Maccabi een grote naam binnen de Euroleague aangezien ze dit toernooi wonnen in 2005 en 2004. Dit seizoen verloren ze de finale. Rusland tot slot heeft een finale serie gehad waarbij de winnaar van de Uleb-Cup speelde tegen de winnaar van de Euroleague. De favoriet CSKA Moskou won uiteindelijk van Dynamo en zo pakt deze club twee grote prijzen.