Donar speelt te wisselvallig om de winst te pakken

Facebooktwitterredditpinterestlinkedintumblrmail

Na een pauze van twee weken in de FIBA Europe Cup begint het circus weer. De tweede ronde en Donar is in een poule ingedeeld met twee Italiaanse ploegen en een team uit Cyprus. De eerste ontmoeting in Martiniplaza is tegen Dinamo Sassari. Een ploeg die zoals coach Erik Braal al had aangegeven hoger op de power ranking staat dan Donar. Een ploeg met een hogere effenciency dan de thuisploeg.

De Italiaanse ploeg heeft een diepe bank en een aantal goede Amerikanen in de gelederen zoals Rashawn Thomas. Voor Donar wordt het de eerste Europese game met Lance Jeter. De matchwinner in de competitiewedstrijd tegen de Dutch Windmills kan nu laten zien wat die waard is in dit soort games.

Lance Jeter blijkt al snel weer heel waardevol te zijn. De openingsfase is niet zo goed van beide zijden. Scoren gaat de ploeg moeilijk af en gelukkig is er dan Jeter. Hij zorgt er ook voor dat Donar de grootste voorsprong heeft bij de stand 13-9. Alleen kan Donar dat geen vervolg geven. Dinamo Sassari zet een 6-0 run neer en neemt de leiding over in de game. De Italianen worden aan de hand genomen van die 2.03 lange power forward Rashawn Thomas.

Donar is slordig met verdedigen en rebounds pakken in die eerste helft. De ploeg staat met 15-19 achter maar geeft dan een aanvallende rebound weg en Dinamo Sassari gooit alsnog een bommetje door de ring. Einde van het eerste kwart is dan 15-22.

De zeven punten achterstand verdwijnen snel in het tweede kwart. Een score van Donar gevolgd door een airball van Sassari en dan niemand minder dan Jeter maakt het 20-22. In een korte tijd schiet Donar en pakt een aanvallende rebound, nog een schot en weer de bal in het team. Na drie schoten en even zoveel aanvallende rebounds komt Donar niet tot scoren. Direct daarna maakt Sitton een block.

Daarna mag Lance Jeter vanaf de vrije worplijn de ploegen op gelijke hoogte brengen bij de stand 24-24. Bamforth een van de getalenteerde spelers van Sassari krijgt namelijk een technische fout voor flopping. Halverwege het derde kwart overkomt hem dat nogmaals en dan mag die dus de kleedkamer opzoeken.

Sitton maakt een driepunter en dat is de laatste keer dat Donar de leiding neemt. Daarna neemt Dinamo Sassari definitief controle over in de game. In de laatste minuut voor de rust komt zelfs Rienk Mast het veld in. Een interessante wissel aan de kant van Donar. De mannen gaan aan de thee bij 29-38. Lance Jeter en Rashawn Thomas zijn de mannen die veel punten maken in die eerste twintig minuten.

Het spel van Donar is iets beter in dat derde kwart. Een beetje beter teamspel en meer spelers die daardoor een duit in het zakje kunnen doen qua scores. Shane Hammink valt daarin het meeste op met een fraaie driepunter maar ook een denderdunk na een steal. Helaas komt die na zijn wissel niet meer in de game. Hij krijgt ook een beetje verzorging op de bank van de fysio.

Ondanks dat Bamforth de zaal al heeft verlaten en Donar wat beter speelt is het niet in staat om dichterbij te komen. Sterker nog de Italianen blijven vrij makkelijk overeind en lopen met 50-60 zelfs nog een paar punten uit.

Het gat is wel redelijk maar een voorsprong van tien punten kan als sneeuw onder de zon verdwijnen in een kwart. Een aantal fraaie scores van Donar doet het team ook dichterbij komen. De Italianen beginnen moeite te krijgen met de energie van Donar. Helaas is de thuisploeg telkens als het echt kan aanhaken heel slordig met de bal. Turnovers op cruciale momenten zorgt ervoor dat Dinamo Sassari aan de goede kant van de score blijft. Niet Thomas maar Polonara maakt zes hele belangrijke punten voor zijn team vlak voor het einde. Donar heeft in die slotfase een groot aantal open schoten van afstand waar Cunningham en Slagter gebruik van maken. “Ze maken een aantal though shots in die laatste minuten.” , aldus Sassari-coach Esposito.

Uiteindelijk zijn het de turnovers die een ommekeer verhinderen. De laatste fase van de game is wel veruit het beste van de thuisploeg maar de tijd is te kort. Bij 78-84 is de game afgelopen en start Donar met een nederlaag in deze groep.

De cijfers van Lance Jeter zijn goed met 22 punten en 12 rebounds. Kanttekening wel is dat Jeter als kleinste man op het veld evenveel rebounds pakt als de lange mannen van Donar samen. De wissel van Callahan naar Jeter gaat nog niet zo is coach Braal dat graag ziet. “Het inpassen gaat nog niet zo. Ik maak me wat zorgen over de terugval in het team. Heb het gevoel dat we terug zijn in de fase van het preseason. Toen wisselden we ook veel slechte en goede periodes met elkaar af. We moeten weer constanter goed gaan spelen.”, aldus die coach.

Veel coaches roemen de sfeer in Martiniplaza waaronder ook Sassari-coach Esposito.
“Het is een geweldige sfeer en een van de mooiste arena’s waar we tot nu toe hebben gespeeld. Over de wedstrijd ben ik tevreden. We moesten de gehele wedstrijd bij de les blijven. We hebben gespeeld zoals ik dat graag wil. Rebounds winnen en weinig turnovers en dan heb je een goede kans op de overwinning zoals vanavond. Ik was van te voren wel een beetje bang of we de energie konden opbrengen voor deze game. We hadden een moeilijke game in de Italiaanse Serie A gehad dit weekend.” , aldus coach Esposito.

“Jeter neemt ons mee, zij hebben Thomas. Maar de bijdrage van Jeter is te groot. We moeten meer onze kwaliteit tonen en meer energie. Als je het veld op stapt met de houding dat we wel even winnen zonder te knokken dan gaat het niet lukken. Er zijn genoeg aanknopingspunten voor de volgende game. Daarnaast als we wat constanter spelen dan hadden we vanavond gewoon kunnen winnen”, aldus Erik Braal.

Er is veel werk aan de winkel voor Donar. De ploeg speelt morgen voor de beker tegen Grasshoppers, gaat op bezoek bij Feyenoord en reist dan af naar Cyprus. De Cyprioten openden de tweede ronde van de Europe Cup met een enorme nederlaag tegen Varese.