EuroLeague Final Four 2012 Istanbul part 2

Facebooktwitterredditpinterestlinkedintumblrmail

Zondag is de dag van het Final Four-weeekend waarop de finale wordt gespeeld. Maar op zaterdag is er altijd het galafeestje waar een handvol prijzen worden uitgedeeld. Hiervoor wordt van de media maar een hele selecte groep mensen uitgenodigd. Kirilenko viel zoals verwacht in de prijzen. Drie stuks mag hij op zijn schoorsteen plaatsen, (MVP, Best Defender, EuroLeague first team).

Algemeen is er veel verdeeldheid onder de media over de beslissing om de komende twee jaren de Final Four op dezelfde plaats te houden. In 2013 & 2014 mogen de fans van het Europese basketball afreizen naar Londen. Hier liggen waarschijnlijk vooral commerciële redenen aan ten grondslag. Over financiën en beweegredenen om voor deze stad te kiezen is de EuroLeague heel gesloten. Het is wel al jaren zichtbaar dat de EuroLeague erg commercieel is geworden.

De finale-dag wordt een beetje ontsierd door rellen tussen de Griekse fans. Een aantal bussen met Olympiacos-fans schijnt aangevallen te zijn en 1 persoon is opgenomen in het ziekenhuis. Dat hoort niet bij basketball en dat maakt het ook zeker niet leuk.

In de arena voor het vak met Panathinaikos-fans zitten is best leuk. Ze zijn zo ongelofelijk fanatiek en zingen de gehele wedstrijd. Ze hebben hun best gedaan om hun team te supporten in de strijd om de derde plek. Zelfs vuurwerk op het veld geschoten maar dit zou wel eens een vervelende straf kunnen gaan opleveren voor Panathinaikos.

Dat die plek eigenlijk nergens over gaat en een Final Four met drie wedstrijden slecht te verkopen is spelen de ploegen de ‘verliezersfinale’. Maar zowel Barcelona als Panathinaikos laten hun reserves spelen. Navarro en Jasikevicius zitten zelfs in normale kleding op de bank. Navarro en de Litouwer worden gespaard. De Litouwer grapte zelf nog dat hij te oud is om een finale te spelen. Zo hebben Logan, Smith en Rabaseda veel speelminuten gekregen.

Onder toeziend oog van veel sterren uit het basketballwereldje zoals Deron Williams, Aito Garcia Reneses, Pesic (coach Duitsland), Scariolo (coach Spanje) en Zouros (coach Griekenland) gaan de Grieken uit Piraeus en de Russen uit Moskou spelen om de felbegeerde trophy. Overigens zitten de jeugdteams die mee hebben gedaan aan het Nike jeugdtoernooi op ook de tribune. Lietuvos Rytas won dit toernooi en er was weer een delegatie uit China. De personen die zeggen dat Aziaten klein zijn hebben het mis. Allemaal jongetjes van rond de 2 meter en groter.

Kazlaukas, coach van CSKA, kent zijn opponent erg goed. Tijdens het seizoen speelden ze al tweemaal tegen elkaar en beiden keren wonnen de Russen. Daarnaast was Kazlaukas voorheen coach van Griekenland. Jonas Kazlaukas heeft zijn huiswerk goed gedaan want CSKA Moskou leidt halverwege met veertien punten.

Het eerste kwart is een record qua minst aantal punten gescoord. Het record is van 21 terug gebracht naar 17. De stand na kwart is 10-7 en dan gaan we naar minuut 3 in kwart twee. Milos Teodosic schiet in 67 seconden driemaal een driepunter raak. Gat geslagen en CSKA Moskou zit ineens op rozen.

Olympiacos is in de tweede helft een tijd niet bij machte om nog iets in te brengen en de spanning is nog ver te zoeken. Maar zeven minuten voor het eind is Olympiacos helemaal terug bij 53-48. In acht minuten 13 punten gescoord en de Griekse beginnen ook weer flink te zingen.

Twee jaar geleden in Parijs deed Olympiacos mee voor spek & bonen. Dat leek in deze wedstrijd ook zo te zijn maar tot eind derde kwart. Daarna ontstaat er een nagelbijter eerste klas net zoals de wedstrijden in de halve finales. Olympiacos komt zelfs terug tot 60-58 op 57 seconden voor het eind. Waanzinnig wat een ommekeer. Printezis gooit een floater door het netje nadat Siskausas twee vrije worpen mist. Na hun eerste titel in 1997 wint Olympiacos na een fantastisch 22-8 kwart de EuroLeague met 61-62.

Zelfs al verlies je maar twee of drie wedstrijden gedurende een seizoen daarmee ben je nog geen kampioen. Dat hebben Barcelona en CSKA Moskou nu dus ondervonden. Het zal nog lang onrustig blijven in Moskou en Athene.

De Final Four in Istanbul was weer fantastisch. Heerlijke sfeer, mooie stad en lekker weer. Daarnaast dus prachtige allemaal spannende wedstrijden gezien op het hoogste niveau en de finale met een fantastische ontknoping! Voor de basketball-fans in Nederland, het is absoluut de moeite waard om in 2013 naar Londen af te reizen en de beste Europese teams aan het werk te zien. Basketball is leuk!