Finalisten EuroLeague Final Four bekend!

Facebooktwitterredditpinterestlinkedintumblrmail

Het toetje van het Europese basketball seizoen vindt dit jaar plaats in Barcelona. Tien jaar geleden werd de EuroLeague geintroduceerd en sindsdien is de status van het toernooi hard gegroeid. Nu wil iedereen in de EuroLeague spelen.

Dat het toernooi in Barcelona gespeeld zou worden was aan het begin van het seizoen nog niet bekend. Turijn zou namelijk de host worden maar uiteindelijk is het toernooi verplaatst. Toen alle finalisten bekend waren werd er nog gevraagd om de speeldata aan te passen.

Vier teams vechten om de felbegeerde grote beker waarbij Panathinaikos en Montepaschi Siena starten. Beide teams hebben al viermaal in een Final Four gestaan sinds 2000. De Italianen wonnen nooit en de Grieken inmiddels al driemaal. Obradovic kan dit weekend historie schrijven als hij andermaal de titel wint. Dat zou zijn vierde EuroLeague titel zijn met Panathinaikos en zijn achtste continentale titel.

Zijn ploeg heeft in ieder geval in een niet super goede wedstrijd zich ontdaan van Montepaschi Siena. Nick Calathes en Mike Baptiste waren niet te stoppen. Montepaschi Siena startte wel goed en vooral in rebounding veel beter. Halverwege het tweede kwart gewoon 9 aanvallende rebounds

tegenover 0 van Panathinaikos. Helaas kon er geen gebruik van worden gemaakt en een gat geslagen worden.

Na de rust gaat Panathinaikos er dan ook op en overheen en geeft het zijn voorsprong niet meer weg. Zoals een topteam het hoort te doen wordt er zorgvuldig een voorsprong in stand gehouden en de finale plaats binnen gesleept. Obradovic en zijn mannen kunnen zich gaan opmaken voor finale vier in tien seizoenen EuroLeague.

In Palau Sant Jordi is een groot groen vak met supporters van Panathinaikos. Een ander groot vak is helemaal knalgeel. De supporters zijn ook vanuit Israel massaal overgekomen. Ze gaan hun Maccabi Tel Aviv aanmoedigen in de wedstrijd tegen Real Madrid. Ze zijn favoriet voor de tweede finaleplaats.

Big man Schortsanitis is een bijzondere speler. Het is een soort van Shaquille O”Neall van de EuroLeague. In Griekenland bij Olympiakos nooit uit de verf gekomen maar in Israel komt de speler helemaal tot bloei en is een pain in the ass voor Real Madrid. De boomlange Ante Tomic is fysiek niet opgewassen tegen de mastodont.

Real Madrid met Molin als tussenpaus nadat Messina opstapte mag proberen een vuist te maken en de eerste Europese finale te halen in vijftien jaar. Een zware opgave zeker als ze je bij de beveiliging niet zomaar binnen laten. Een van de topspelers van Real Madrid is Felipe Reyes. Halverwege het derde kwart al 10 punten en 12 rebounds. Samen met Tomic wel vooropgaand in de strijd maar te weinig steun van de rest van het team.

Chuck Eidson ooit een seizoen in Frankrijk bij Strasbourg gespeeld. Na een knieblessure en de Fransen wisten het niet met hem. Ze gaven hem een try-out-contract maar na drie trainingen werd het omgezet want anders zou hij gevlogen zijn. Strasbourg werd kampioen en in wedstrijd 3 van dat seizoen had Eidson 41 punten achter zijn naam.

In kwart vier draait Eidson in enkele minuten Real Madrid de nek om en loopt Maccabi Tel Aviv de Spaanse topploeg plat. Na afloop wordt bekend dat Eidson met zijn zes steals een nieuw record heeft gezet en verder 19 punten, 8 rebounds, 2 assists en een block.

Zondag mogen Maccabi Tel Aviv en Panathinaikos gaan vechten om de felbegeerde beker. De wensen voor de verjaardagen van Diamantidis en Perkins zijn tot zover uitgekomen. Alleen Perkins zal geen invloed hebben op de game want hij is out voor de rest van het seizoen.