GasTerra Flames seizoen 2010-2011 jaarboek

Facebooktwitterredditpinterestlinkedintumblrmail

Eerste plaats in de competitie, kampioenschap behalen, meedoen in Europa en de nationale bekercompetitie winnen zijn de doelen voor seizoen 2010-2011 van GasTerra Flames. Om de doelen te halen worden twee spelers in de selectie vervangen. John Turek en Henry Bekkering worden toegevoegd om zo de rotatie te versterken en inside sterker te worden.

Het pre-season verloopt goed en vooral de overwinning op EWE Baskets Oldenburg zorgt voor optimistische geluiden. Nu al goed genoeg zijn om van Oldenburg te winnen, aldus de coach. Een lange oefencampagne heeft GasTerra Flames niet want de kwalificatie wedstrijden voor de EuroLeague staan voor de deur.

De club heeft ongeveer 80.000 euro geïnvesteerd in het spelen van de Euroleague-kwalificatiewedstrijden en de Europese campagne. Uiteindelijk is de eerste ronde tegen het veel sterkere Unics Kazan direct het eindstation in de EuroLeague. Zes kwarten kan GasTerra Flames wel goed tegengas bieden maar dat is niet genoeg. We hebben het toch best goed gedaan tegen de uiteindelijke winnaar van de EuroCup, vindt Van den Berg.

GasTerra Flames krijgt na de uitschakeling in de EuroLeague een plekje in de poulefase van de EuroCup. Vooraf geeft coach Marco van den Berg aan wel kansen te zien. Cantu is te doen en misschien ook Panellinios.. Thuis start de ploeg met een sterke pot tegen Galatasaray. Voor de coach is deze wedstrijd een van de hoogtepunten in drie seizoenen GasTerra Flames. Het blijkt na de thuisoverwinning op Cantu de enige wedstrijd geweest te zijn in de Europese campagne die ook gewonnen had kunnen worden.

De goede start tegen Galatasaray vindt plaats in een periode dat het in de competitie ook goed erg goed gaat. Een serie van twaalf overwinningen brengt de ploeg op de eerste plaats van de ranglijst.

Aan het eind van 2010 staat GasTerra Flames met een grote voorsprong op de eerste plaats. De club maakt aan het eind van dat jaar ook bekend dat het contract met de coach niet verlengd zal worden.

Openlijk wordt er getwijfeld of de timing van dit nieuws goed is geweest. Een aantal dagen later verliest GasTerra Flames in en tegen Leeuwarden. In korte tijd worden er acht wedstrijden verloren en is het duidelijk dat er zand in de motor is gekomen. Oorzaak kan de vermoeidheid van het team zijn vanwege de Europese wedstrijden of blessures bij onder andere Jason Ellis.

Vorig seizoen speelde GasTerra Flames in de finale tegen Bergen op Zoom. Dit seizoen staan ze weer tegenover elkaar maar dan in de finale om de NBB Beker. De weg naar de finale verliep vrij eenvoudig door een makkelijke serie tegen Binnenland en halve finale tegen Nijmegen. Net als het vorige jaar is verslaat GasTerra Flames de ploeg uit Bergen op Zoom. Makkelijk gaat het niet en zoals ook regelmatig in de competitie gebeurd wordt het verschil gemaakt in kwart drie.

De weg naar de play-offs wordt steeds vervelender. Het verschil op de ranglijst met Zorg en Zekerheid Leiden slinkt. Een week voor de laatste competitie wedstrijd komt Leiden op bezoek in Martiniplaza en het verschil is twee punten. Leiden grijpt zijn laatste kans en zorgt voor een gelijke stand op de ranglijst.

Een hele week wordt er in spanning uitgekeken naar de laatste wedstrijd van de reguliere competitie in Leeuwarden. Na reguliere speeltijd is er nog geen beslissing gevallen en uiteindelijk zijn er twee verlengingen nodig voor een uitslag. Leeuwarden wint de spannende pot. ZZ Leiden wint zijn laatste wedstrijd en neemt dus op de laatste speeldag de eerste plaats over van GasTerra Flames. Een grote teleurstelling en het doel om eerste te worden in de competitie niet gehaald.

De play-offs beginnen met een knettergekke kwart-finale serie tegen Weert. Na drie wedstrijden is GasTerra Flames de bovenliggende partij en kan het gaan opnemen tegen EiffelTowers. Telkens wint de thuisploeg in een serie van vijf wedstrijden waarbij EiffelTowers in wedstrijd een de kans had om een uitwedstrijd te winnen. Coach Korner verteld na afloop: Wij hebben Groningen een plezier gedaan door ze te laten winnen.

Om een finale te winnen dien je eerst de finale te halen. De weg naar de finale maar alle hobbels is afgelegd. De enige serie zonder thuisvoordeel en tegen een ploeg met net zoals de GasTerra Flames een grote fanatieke aanhang. In een fantastische serie over zeven wedstrijden is wedstrijd zeven na afloop al legendarisch. In een wedstrijd met drie verlengingen is ZZ Leiden met een punt sterker en is prolongatie van de titel niet meer mogelijk en sluit GasTerra Flames het seizoen met alleen de NBB Beker als prijs af.