Unics Kazan – Cajasol Sevilla (Finale EuroCup Final Four 2011)

Facebooktwitterredditpinterestlinkedintumblrmail

De finale geeft altijd een bijzondere sfeer in de arena. Veel fans zijn toch op de wedstrijd afgekomen want het zijn vooral fans van Benetton Treviso. Er zijn weinig Russische fans te vinden in Palaverde behalve fans die een persoonlijke connectie hebben met mensen vanuit de club.

Unics Kazan het gehele seizoen al zeer goed op dreef en favoriet om de titel te veroveren. Dat hun intentie is om de beker mee te willen nemen naar Rusland blijkt al heel snel. Een 12-4 start in de eerste minuten zet de toon. Maciej Lampe en Marko Popovic zijn hot en zet hun team stevig in het zadel.

Lampe heeft na het 1e kwart al 10 punten en zes rebounds. In Nederland al redelijke cijfers voor een volledige wedstrijd. De Spanjaarden zijn al gedubbeld met 32-16 en het wordt interessant om te zien wat coach Joan Plaza in huis heeft om terug te komen.

Terug in de wedstrijd komt Cajasol Sevilla niet in het tweede kwart. De Russen lopen verder uit en een eenvoudige overwinning lijkt aanstaande. Dat zou jammer zijn want vorig seizoen was de finale ook al heel vroeg beslist en van al zijn spanning ontdaan.

In Groningen herinneren sommige fans vast nog wel de full court press en double teaming die coach Pep Claros graag wilde spelen. Joan Plaza en Pep Claros hebben dezelfde achtergrond en ook in tactiek hebben ze dingen gemeen. Na de rust introduceert Plaza een full court press en double teaming op de man met de bal. Dat leidt dat veel turnovers bij Unics Kazan en ze komen terug tot zeven punten.

Dragende speler bij Cajasol Sevilla is nu Louis Bullock, een oudgediende en samen met coach Plaza overgekomen van Real Madrid. Het derde kwart eindigt bij 71-62 en het is dus toch nog niet beslist.

Maar Popovic en Lampe laten van zich horen en een 9-4 run aan het begin van kwart vier doen alle deuren dicht gaan. Cajasol Sevilla probeert het nog wel maar in de laatste minuten is het geloof weg.

Unics Kazan loopt weer uit en bij 92-77 gaan de handen in de lucht. Unics Kazan wint de EuroCup 2011!

Lampe heeft een double double met 26 punten en 10 rebounds maar wordt niet de MVP van de finale. Uitstekende prestatie van de Poolse center maar veel punten en elf assists is een nog betere prestatie en Marko Popovic wint de MVP-prijs van de finale.

Coach Pashutin is een zeer gelukkige man. Hij probeert tijdens de persconferentie zijn woordje in het Engels te doen maar heel veel meer dan i am happy komt er niet uit. Zijn tegenstander Joan Plaza besteed ook amper woorden aan de game en vind dat Kazan de terechte winnaar is. Niemand had verwacht dat we zover zouden komen. We hebben flink geworsteld met blessure maar dat is geen excuus. Daarnaast werken we nu twee jaar aan dit project en dit is een beloning voor het harde werken. Vorig seizoen voor het eerst in de historie in de play-offs en nu hier in Treviso de finale.

Het finale toernooi in Treviso was goed geregeld en nu op naar het toetje van het seizoen, de Final Four van de EuroLeague in Barcelona!