Panathinaikos wins the EuroLeague 2011!

Facebooktwitterredditpinterestlinkedintumblrmail

Het eerste nieuws wat werd gebracht op de finale dag van de EuroLeague Final Four is dat de volgende editie in Istanbul gehouden zal worden. In de arena die speciaal voor het vorig jaar gehouden WK Basketball is gebouwd.

Over de 600 personen gerelateerd aan de media zijn in Barcelona. Hieronder bevinden zich ook scouts, agents en personen van de Europese handbal organisatie. Er zijn vanuit de USA veel mensen overgekomen van de Minnesota Timberwolves en Portland Trailblazers. De Timberwolves zouden hier zijn vanwege het aantrekken van Ricky Rubio en de Trailblazers schijnen geinteresseerd te zijn in Nikola Mirotic.

De speler van Real Madrid won dit seizoen de award voor aanstormend talent. Mogelijk dus volgend seizoen NBA voor hem.

Verliezersfinales zijn meestal maar matige potjes. Die van EuroLeague seizoen 2010-2011 eigenlijk dus ook tussen Real Madrid en Montepaschi Siena. Real Madrid eindigt als laatste en voor Siena is het vooral Lavrinovic die op dreef is. Siena was er in 2008 ook bij en toen verloren ze ook in de halve finale maar hadden wel opmerkelijke statistieken. Ze hadden toen 45 driepunt schotpogingen en meer dan tweepunt pogingen. Rimunas Kaukenas is opgelucht dat die nu derde is geworden. “Ik speelde weliswaar vorig seizoen bij Real Madrid maar ook ik ben een professional. Derde worden in Europa is geen slechte plaats”.

Real Madrid gaat waarschijnlijk dit seizoen weer naast alle prijzen grijpen. Er wacht weer een grote schoonmaak komende zomer. Velickovic en Tucker zullen vertrekken, Molin blijft ook niet als coach. Pesic, Hernandez en Spahija worden genoemd als opvolger.

Het toetje van dit toernooi is natuurlijk de game tussen Panathinaikos en Maccabi Tel Aviv. Samen goed voor negen EuroLeague-titels en dus een ware titanenstrijd. De palau Sant Jordi is aan een zijde helemaal groen en geel. Griekse fans zijn nogal luidruchtig en waanzinnig fanatiek.

De game start gelijk en geen van de teams kan weglopen. Wat wel opvalt zijn “points-in-the-center”, overduidelijk voor Panathinaikos. Sofo Schortsanitis is al snel in foul-trouble en dat doet Maccabi Tel Aviv. Milan Macvan is nog ervaren genoeg voor dit niveau. Mike Baptiste heeft dus vrij spel.

Na de rust is het Roman Sato die met drie driepunters de wedstrijd breekt. Daarna speelt Panathinaikos tot aan de laatste minuten gedecideerd de game. De full-court press van Maccabi brengt ze nog even in gevaar maar echt een kans hebben ze niet. Diamantidis, MVP van het seizoen, wordt ook de MVP van de finale.

Obradovic zijn achtste Europese titel. David Blatt sprak na afloop over films. “Het spelen van de Final Four is niet een Hollywood-film. Het eindigt niet altijd blij maar ondanks dat was het wel een goed verhaal”.

Na afloop de gebruikelijke persconferentie en die zijn soms best leuk. Sommige journalisten zijn ook echte komieken. In Treviso was er een die het nodig vond om coach Joan Plaza van Sevilla te vertellen dat zijn tactiek niet klopte. Hier in Barcelona was er iemand die coach Obravodic vroeg of hij ook vond dat Diamantidis een slechte halve finale had gespeeld. Diamantis had 8 punten, 4 rebounds en 9 assists en 2 steals

Obradovic was na de finale weer mikpunt van spot. “Kunt u ook 10 Europese titels winnen?”. Een Fransman die kennelijk al jaren onder een steen heeft gelegen vraagt aan Diamantidis:”Ga je naar de NBA?”.

Het is voorbij en het was weer een fantastische Final Four. Goede sfeer, goede finale en een fijne stad. Op naar 2012 in Istanbul!videomateriaal: persconferentie Obradovicpersconferentie Blatt